Protimafiánskou centrálu opouští člen nejužšího vedení. Do civilu odchází náměstek Komárek

Národní centrálu proti organizovanému zločinu ke konci roku opustí člen jejího nejužšího vedení. Do civilu na svou žádost odchází jeden ze tří náměstků útvaru Milan Komárek. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Původní zpráva Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Komárek, někdejší ředitel protikorupční policie ÚOKFK a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, na fotografii z roku 2014

Milan Komárek, někdejší ředitel protikorupční policie ÚOKFK a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, na fotografii z roku 2014 | Foto: Dan Materna/MAFRA | Zdroj: Profimedia

„Náměstek ředitele Národní centrály proti organizovanému zločinu pro podporu výkonu požádal ke konci prosince 2019 o propuštění ze služebního poměru,“ přiblížil mluvčí. Důvody odchodu odmítl jakkoliv komentovat.

Sám Komárek na dotazy Radiožurnálu nereagoval.

Protimafiánská centrála loni v Česku zaznamenala návrat výpalného, řešila i krácení daní

Číst článek

Dlouholetý policejní důstojník působil u elitního útvaru jako jeden z jeho tří náměstků, loni se ve výběrovém řízení neúspěšně ucházel o místo ředitele.

Před samotným vznikem centrály v roce 2016 dočasně vedl tehdejší protimafiánský útvar, z jehož čela tehdy – kvůli ohlášenému sloučení s protikorupční policií – odešel dlouholetý šéf Robert Šlachta.

Komárek přitom dříve řídil právě protikorupční policii. Za jeho působení řešila jednotka několik politicky citlivých kauz – detektivové pod Komárkovým vedením například podávali státnímu zastupitelství návrh na obžalobu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

Později se Komárek dostal do střetu s tehdejším ministrem vnitra v úřednické vládě Martinem Pecinou.

Přijde reorganizace?

Jen tři roky od jejího vzniku se hovoří o tom, že by se centrála měla po novém roce opět štěpit. Deník N minulý týden informoval, že oddělit se má sekce boje proti kyberkriminalitě a také protiteroristický odbor.

Šéf žalobců Zeman k reformě protimafiánské centrály: Nejdřív se to musí projednat s policisty

Číst článek

Podle informací Radiožurnálu je ve hře také odtržení kompletní analytické části centrály, která by přešla pod nově zřízenou centrální analytiku na Policejním prezidiu.

První muž policie Jan Švejdar zatím plány nijak nekomentoval s tím, že konkrétní obrysy případných změn oznámí na tiskové konferenci začátkem prosince.

Původní sloučení protikorupční policie a protimafiánského útvaru přitom před třemi lety vyvolalo uvnitř policie ostré spory a vedlo téměř až k pádu vlády.

Obměna krajských šéfů

Ředitel centrály Jiří Mazánek bude aktuálně muset kromě svého zástupce po Komárkovi hledat i šéfa severočeské pobočky útvaru. Do civilu totiž odchází také Pavel Nemergut, který vedl expozituru centrály v Ústí nad Labem.

Proměna zločinu v Česku: mafie za 30 let přešly od krádeží aut a prostituce k ekonomické kriminalitě

Číst článek

Od vzniku centrály se její vedení obměnilo již téměř kompletně, prvního ředitele Michala Mazánka nahradil jeho jmenovec Jiří a z původních náměstků nezůstane po Komárkově avizovaném odchodu rovněž nikdo.

Loni v rámci centrály skončili také například její regionální šéfové z Plzně nebo Hradce Králové. A nové velitele muselo vedení NCOZ hledat i pro pobočky v Ostravě a v Olomouci. Do civilu pak zamířil také třeba šéf sekce finanční kriminality Petr Lysák.

Kybernetický úřad: Za červnovým útokem na ministerstvo zahraničí stojí cizí stát

Číst článek

Deník Mf Dnes už dříve upozornil, že jednotku v uplynulých měsících opustilo také několik řadových detektivů, kteří pracovali na těch nejcitlivějších kauzách. Zmínil přitom třeba Vendulu Kwasniakovou, jež vedla vyšetřování kauzy Bereta spojené s úniky citlivých policejních informací do podsvětí.

Celkově letos podle oficiálních statistik Policejního prezidia k začátku října opustilo policii 1060 lidí. Z těch úplně nejvyšších pater sboru přitom požádali o uvolnění ze služby tři lidé. Bez uvedení konkrétních jmen to řekl mluvčí prezidia David Schön.

Kromě Komárka je dalším vysokým manažerem na odchodu současný náměstek Policejního prezidia pro uniformovanou policii Martin Hrinko. Radiožurnálu to potvrdil dobře informovaný zdroj blízký vedení policie. Mluvčí prezidia to odmítl komentovat.

Jakub Troníček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme