Žijeme ve společnosti. Memy spojené s filmem Joker si pohrávají s nejednoznačností filmu

4. listopad 2019
Fenomem

Film Joker režiséra Todda Phillipse doprovázela velká očekávání, která ještě nakoplo vítězství snímku na festivalu v Benátkách. Po měsíci v kinech se už psychologický thriller v hlavní roli s Joaquinem Phoenixem dostal mezi desítku nejnavštěvovanějších filmů roku a nezadržitelně míří k číslu jedna v tabulce nejvýdělečnějších nepřístupných filmů všech dob. Joker celkem pochopitelně neušel ani zájmu tvůrců memů a zdá se, že mu bude patřit letošní podzim na internetu.

Mem, který zatím virálům vládne, je ten, v němž Joker tančí na schodech. Je to moment, v němž se Arthur Fleck definitivně přepne a stane se z něho superpadouch. Fanoušci k jeho euforickým pohybům přidávají různé komentáře popisující momenty štěstí. („Když smažete z mobilu jednu aplikaci, co dělají ostatní aplikace?“) Aby byla radost ještě větší, je k Jokerovi ještě přilepen Peter Parker alias Spiderman, samozřejmě člen panteonu konkurenčního Marvelu, případně další postavy z komiksů. Z kategorie absurdních remixů je pak várka, v níž po boku Jokera tančí ještě jeho zmenšená varianta, tzv. mini Joker. Mimochodem, schody na ulici v Bronxu, kde se Jokerův ďábelský tanec natáčel, se dokonce díky memům staly oblíbeným místem, kam se jezdí fotit turisté. 

Velmi populární je i mem The Best Joker, který srovnává tři různé představitele Jokera v celovečerních filmech. Joaquin Phoenix, sklízející za aktuální film velkou pochvalu (a těšící se na Oscary), se na kolážích setkává s Heathem Ledgerem, který postavu hrál ve filmu Temný rytíř v roce 2008, a Jaredem Letem, který padoucha hraje v Sebevražedném oddílu. Ze srovnání vychází jako ten zdaleka nejhorší poslední jmenovaný. Vtipy internetové kultury jsou podle všeho pomstou za to, že Leto chtěl údajně vznik filmu zastavit, protože nebyl příliš spokojený s tím, že by jeho roli měl hrát Phoenix.

Další várka memů spojuje Jokera s aktuální krizí mentálního zdraví, jíž je – i podle tvůrců filmu – vlastně obětí. Memy srovnávají různé příčiny, proč se z neúspěšného komika Arthura Flecka stal Joker – od radioaktivního odpadu (filmy ze 70. let) přes drogy (osmá a devátá dekáda) až k nedostatečné péči o lidi s duševními problémy, na kterou jeho zrození svádí aktuální film.

Díky Jokerovi se do oběhu vrátil i mem We Live in a Society – Žijeme ve společnosti, který připomíná, že žádný člověk není osamocené individuum. Fráze je to poněkud banální, ale rozhodně stojí za zopakování náctiletým hráčům počítačových her, kteří se do sociopatického Jokera bojujícího proti systému projektují.

Memy spojené s filmem Joker

Film Joker vzbuzuje rozporuplné reakce, oslavuje psychopata, lituje ho, nebo chce být realistickým vykreslením zrodu komiksové postavy? Za šílenství se dá skrýt i poněkud nekoherentní vykreslení hlavního hrdiny. Jistá morální nejednoznačnost ale patří ke kouzlu snímku, který patří k nejdiskutovanějším filmům roku. A odráží se i v memech, které populární snímek doprovází. Něco mi říká, že Joker z internetové kultury hned tak nezmizí.

Poslechněte si dnešní Fenomem a vrhněte se s námi do zákoutí memů o populárním padouchu Jokerovi, jehož zrození sleduje stejnojmenný film. Internetová kultura bere téma snímku o něco lehkovážněji. Kdo je mini Joker, jakou roli hraje v memu Spiderman a proč je padouchem mezi padouchy Jared Leto? A dozvíte se také, proč film vrátil do oběhu frázi „žijeme ve společnosti“.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.