Hlavní obsah

Vláda definitivně rozhodla o platech učitelů. Do tarifů půjde osm procent

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O tom, jak porostou příští rok platy učitelů, v pondělí definitivně rozhodla vláda. Schválila nařízení, které počítá s navýšením sumy na učitelské platy o deset procent. Osm půjde do tarifní složky, dvě procenta na odměny. Školské odbory s tím nesouhlasí a na středu vyhlásily stávku učitelů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Robert Plaga (ANO) na pondělním jednání vlády.

Článek

Vláda o platech učitelů rozhodla v rámci nařízení o platech, které připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

„Vláda rozhodla. Učitelům půjde do tarifů osm procent, zbytek půjde do nadtarifní složky platů,“ sdělila Novinkám mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Školské odbory s tím nesouhlasí a požadují navýšení tarifů o deset procent. Na středu kvůli tomu vyhlásily stávku učitelů.

V životě neměli tolik peněz, učitelé stojí za vládou. Babiš se tvrdě pustil do odborů

Domácí

Stávka je nesmyslná, řekl Plaga

Ministr školství Robert Plaga (ANO) označil stávku za nesmyslnou. „Nebyl důvod pro stávkovou pohotovost a není důvod pro stávku. Ta stávka vůbec neměla být. Nic nezmění,“ řekl při příchodu do Strakovy akademie Plaga. Dodal, že odbory pracují se špatnými čísly.

Školské odbory se omluvily rodičům, stávka ve středu bude

Domácí

„I v dnešní prezentaci odborů se objevila čísla, která se liší v propočtu a liší se zásadně. Ta debata není o tom, jestli se učitelům přidá více nebo méně. Celá diskuze je o tom, kolik půjde do tarifů a kolik dostanou ředitelé na odměny,“ doplnil Plaga.

Podle něj je úspěch, že ministerstvo financí dalo závazek, že se platy učitelů budou o devět procent zvyšovat i v roce 2021.

Reklama

Výběr článků

Načítám