Hlavní obsah

Jobbik zkrotl, jeho dědicové se klubou

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Pochodem ulicemi hlavního města Budapešti na sebe upozornila nová extrémně pravicová organizace vystupující pod názvem Légió Hungária. U příležitosti výročí protikomunistické revoluce z roku 1956 dali její členové a stoupenci o sobě v metropoli vědět pod heslem „Nechceme Unii, ani rudá, ani modrá“.

Foto: MTI

Příslušníci Légió Hungária předtím, než vyrazili do budapešťských ulic.

Článek

Politolog Attila Juhász upozornil, že v říjnových komunálních volbách v hlavním městě sice zvítězily levicové a liberální strany, avšak v Budapešti zdvihají hlavy extrémně pravicové a neonacistické skupiny. „Na shromážděních důsledně dbají na to, aby nepřekročily hranice zákona,“ podotkl Juhász.

Na táboře s Čechy

Důkazem toho, že těmto skupinám se to nedaří pokaždé, se stal útok na komunitní centrum Auróra v VIII. obvodě maďarského hlavního města. Aktivisté Légió Hungária v černých košilích sice nepronikli dovnitř uzamčené budovy, ale strhli, popsali svými hesly a poté zapálili duhovou vlajku visící na budově.

Jobbik se rozpadá. Orbán ztrácí soupeře

Evropa

Znepokojení z tažení na Auróru vyjádřila izraelská a americká ambasáda v Budapešti. „Komunitní centrum založila a provozuje židovská organizace Marom Klub a v budově působí další civilní organizace, mezi jinými i menšinové,“ upozornila obě velvyslanectví.

Server index.hu uvedl, že Légió Hungária založil Béla Incze, bývalý člen hnutí 64 žup (to byl počet žup v tzv. Velkém Uhersku před první světovou válkou). Extrémní pravice se léta sdružovala pod hlavičkou strany Jobbik a polovojenskou Maďarskou gardou, kterou v roce 2009 soud rozpustil.

„Jobbik však poslední roky razil umírněnější cestu, některé extrémní skupiny si proto zvolily vlastní platformy a vznikají nové organizace, jako je Légió Hungária,“ řekl Juhász. Bulcsú Hunyadi, politolog Political Capital, upozornil, že Légió Hungária zdůrazňuje například potřebu spolupráce „bílé rasy proti vnějším hrozbám“.

V Maďarsku zadrželi Němce, který prodával zbraně „proti migrantům”

Evropa

Dodal, že tato extrémně pravicová organizace uspořádala v letních měsících dětský sportovní tábor a zúčastnila se také několika akcí v zahraničí. „Společně s podobnými organizacemi z Německa, Polska, Francie, České republiky a Bulharska se Légió Hungária zúčastnila akcí na Ukrajině a v Bulharsku,“ uvedl Hunyadi.

Národní legie se hlásí o slovo

Letos v červnu oznámila vznik také polovojenská Národní legie, která se rovněž hlásí k extrémní pravici. Vznikla přesně deset let po zákazu Maďarské gardy a založila ji strana Naše vlast, odštěpenec od Jobbiku. „Maďaři mají právo na sebeobranu,“ odůvodnil vznik polovojenské organizace László Toroczkai, předseda strany Naše vlast.

Extrémně pravicové a polovojenské organizace pravděpodobně spojí síly v příštím roce, kdy si Maďaři připomenou sté výročí Trianonské mírové smlouvy, která potvrdila hranice ve střední Evropě po první světové válce. Maďarští nacionalisté považují podpis mírové smlouvy za černý den pro všechny Maďary.

Reklama

Výběr článků

Načítám