Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zavírání nemocnic na obzoru? Dluhy nesužují jen malé špitály, ale i „fakultky“

  5:00
Příjmy ze zdravotního pojištění letos mají dosáhnout 325 miliard korun. Přestože to je nejvíc v historii, hrozí zavírání některých malých nemocnic v příhraničí, ruší se oddělení v regionálních špitálech a s miliardovými dluhy se potýkají velké fakultní nemocnice. Ministerstvo zdravotnictví slibuje, že řešení nastartuje příští rok.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Největší pojišťovna VZP nalije prostřednictvím vyšších úhrad za péči desítky milionů korun do oblastí s ­málo dostupnou zdravotnickou péčí – do nemocnic v Rumburku, Jeseníku, Šumperku, Znojmě a Novém Městě na Moravě. Fixní složku jim navýší o 20 procent.

Zadlužené nemocnice se budou s pojišťovnami soudit, říká ředitel Bulovky

„V tomto odlehlém regionu nelze z důvodu geografie a demografie docílit počtu výkonů potřebného k ­pokrytí fixních nákladů na provoz. Například ve zdejší porodnici se ročně narodí okolo 300 dětí, nicméně fixní náklady jsou stejné, jako kdyby jich tam bylo 500, čemuž ale neodpovídají úhrady,“ říká Radka Miloševská, mluvčí Jesenické nemocnice, která byla loni a ­v několika předchozích letech ztrátová.

Porodnice udržuje novorozenecké oddělení, pediatrii, anesteziologii a připravený chirurgický sál. Jinak by ženy z Jesenicka musely dojíždět za péčí daleko do okolních měst. Ústav doufá, že spolu s VZP přesvědčí i ostatní zdravotní pojišťovny (v systému jich funguje sedm), aby úhrady zvýšily.

Peníze za zajištění péče občanům v odlehlém regionu má dostat od VZP také Nemocnice Znojmo. Díky tomu si i letos má udržet hospodaření alespoň na černé nule. „Pro další léta je pro nás důležité sbližování základních sazeb, snižování nerovností úhrad mezi pojišťovnami a ­pokračování v bonifikaci související s polohou naší nemocnice,“ říká Pavel Jajtner, mluvčí znojemského špitálu.

Se žádostí o navýšení úhrady oslovili Znojemští všechny ostatní zdravotní pojišťovny, odpověděla zatím pouze Oborová zdravotní pojišťovna, a to negativně. Nemůže si to prý dovolit.

„Finanční injekce není řešením“

Problémy s financováním sužují ale také velké fakultní nemocnice. Podle ministerstva zdravotnictví dluží 4,3 miliardy korun svým dodavatelům za léky a zdravotnické prostředky.

České nemocnice jsou před restartem. Pomoci mají kraje i města

Kam se tedy ztrácejí peníze v českém zdravotnictví? „Jednoznačně se projevují historické rozdíly v nastavení úhrad zdravotních služeb ze strany zdravotních pojišťoven. V posledních letech již probíhá sbližování úhrad a k jejich narovnání dojde zavedením DRG Restart, na kterém ministerstvo intenzivně pracuje,“ uvedl resort zdravotnictví.

Zjednodušeně jde o jednotný ceník diagnóz pro všechny nemocnice s bonifikací například za zhoršenou dostupnost nebo za specializovanost péče. „Nejde o finanční krizi nemocnic, v krizi je systém, jak s penězi ve zdravotnictví nakládáme a ­jak poskytování péče organizujeme,“ potvrzuje Pavel Vepřek, bývalý poradce ministra zdravotnictví a ­člen představenstva Nemocnic Plzeňského kraje. Jednorázová finanční injekce podle něj není řešením.

Nemocnice ve finančních potížích

Významnou část dnešních finančních problémů totiž představuje systém rozdělování peněz ve zdravotnictví. Nefunguje to tak, že by každá nemocnice dostala od každé pojišťovny za určitý typ odvedené léčby stejnou částku podle ceníku. Systém stojí na historicky vyjednaných paušálech a na ročních limitech počtu pacientů s určitou diagnózou.

Velká města mají navrch

Kvůli tomu ty nemocnice, které si vyjednaly v poměru k vykázané péči vysoký paušál, nemají problém. Nic je totiž nenutí systém zefektivňovat – nakupují přístroje, štědře platí doktory, rozšiřují oddělení, dostanou dobře zaplacenou i ­nespecializovanou péči.

Nemocnice ve finančních potížích

I když všichni občané povinně platí zdravotní pojištění, pojišťovnou dobře placená péče se tak přesouvá jen do určitých nemocnic, především ve velkých městech. Mezi ty šťastnější bez dluhů patří Fakultní nemocnice Motol, Olomouc, Ostrava, Hradec Králové, Plzeň či Nemocnice Na Homolce a Masarykův onkologický ústav.

Naopak ty, které mají paušál nevýhodný, musí dnes osekávat náklady a škrtat celá oddělení, aby přežily. Pojišťovny při rozdělování peněz nepřihlížejí k potřebám obyvatel v daném regionu ani ke kvalitě poskytované péče, drží se zavedených pravidel. Případnou ztrátu regionálním špitálům často dotuje zřizovatel – tedy město či kraj.

Neexistují bohaté a vykořisťované nemocnice, říká ředitel ústavu

„Do nemocnic balancujících na hraně existence se noví zaměstnanci nehrnou a ti stávající si nechávají za své setrvávání pořádně zaplatit,“ upozorňuje Vepřek.

Podle Pavla Hroboně, řídícího partnera poradenské a vzdělávací Advance Healthcare Management Institute, nicméně svůj díl nese i ­špatné řízení nemocnic. „Pohybují se v méně konkurenčním prostředí, trvá déle, než se špatné řízení projeví, a hlavně než se s tím začne něco dělat,“ říká.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Horkovod dodá Brnu teplo a zbaví ho závislosti na plynu, říká ředitel Tepláren

20. dubna 2024

Premium Projekt horkovodu vedoucího z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna byl po desetiletích přerušení...

Každá pátá firma v Česku je nefunkční. Povinnosti mají stejné jako ty živé

20. dubna 2024

Zombie firmy. I tak se v Česku nazývají společnosti, které jsou zapsané v obchodním rejstříku, ale...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...