Přesný počet škol, které se do stávky zapojí, neměli v pondělí k dispozici ani školští odboráři. „Potvrdit zatím mohu, že do stávky se ve Znojmě zapojí školy v Klášterní ulici a na Václavském náměstí a náměstí Republiky. Další školy o účasti ve stávce jednají a jejich rozhodnutí se dozvíme do úterka,“ sdělil předseda školských odborářů na Znojemsku Vladislav Krčál.

Účast ve stávce už oznámila Základní škola Ivančická v Moravském Krumlově a základní škola v Miroslavi.

Ilustrační foto
Neměl v čem běhat? Zloděj ukradl ze sklepa patnáct párů sportovních bot

Některé školy zprávu oznámily na webu či sociálních sítích, jinde ji rodičům donesly odpoledne děti. „Velkou radost z toho nemám. Buď nám pomůže kamarádka, nebo se budou muset dcery ohlídat samy a já budu dělat chůvu po telefonu. K samotné stávce řeknu jen tolik, že odboráře a komunisty nemám rád,“ komentoval zprávu o stávce Zdeněk Čižmář, jehož děti chodí na jednu ze znojemských stávkujících škol.

Zpráva o zapojení školy do stávky překvapila i Martinu Boudnou, která má děti na stejné škole. „Oficiálně ještě nic nevím, informaci asi přinesou ze školy děti. Naštěstí mám ve středu volno, tak mi to nepřidělá velké starosti. Pokud vím, učitelé stávkují kvůli platům a pro jejich požadavek mám v zásadě pochopení, “ řekla Boudná.

Naproti tomu například v Hrušovanech nad Jevišovkou nebo ve Znojmě ve školách v Příměticích a v Pražské ulici bude ve středu pokračovat výuka. „Budeme se snažit zajistit obvyklou výuku, ke stávce se zřejmě připojí jen jednotlivci z řad učitelů. Osobně si myslím, že není správné, aby ředitel školy přišel o možnost pracovat s určitým obnosem, který mu umožňuje odměňovat ty nejlepší,“ poukázal ředitel školy v Pražské ulici Pavel Trulík, v čem se jeho názor rozchází s požadavky stávky.

Ilustrační foto.
Noční kašel děsí rodiče dětí. Začíná období záchvatů laryngitidy

Odboráři očekávají, že v celé zemi se do stávky zapojí zhruba polovina škol, přesná čísla ale budou mít až ve středu. Zástupci odborů vyčítají vládě, že na na navýšení mezd ve školství posílá méně peněz než slibovala a přou se také o to, kolik peněz půjde na navýšení základních platů a kolik na odměny, které nedostávají vždy všichni.