Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vrtulník s prezidentem musel nouzově přistát. Ministr zmínil atentát na Moralese

Nouzové přistání vrtulníku s bolivijským prezidentem (4. 11. 2019)
Nouzové přistání vrtulníku s bolivijským prezidentem (4. 11. 2019)  (Autor: Reprofoto TeleSur)
Autor: ČTK, kal - 
5. listopadu 2019
05:55

Vrtulník, na jehož palubě se nacházel bolivijský prezident Evo Morales, musel v pondělí nouzově přistát kvůli poruše. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na bolivijské letectvo. To v komuniké uvedlo, že nouzové přistání si vynutily problémy s ocasním rotorem vrtulníku EC-145, nikdo však nebyl zraněn a příčiny havárie se vyšetřují.

Incident se podle agentury AFP odehrál při odletu z horské vesnice v Andách, kde šéf státu otvíral silnici. Stroj se pokoušel vzlétnout v dešti z fotbalového hřiště a nabrat výšku, ale posléze musel přistát jen o kousek dále v blátě.

Incident zvýšil napětí v zemí zmítané protesty. Bývalý ministr vnitra Hugo Moldiz označil nehodu za „atentát“ proti prvnímu indiánskému prezidentovi v čele země.

V sobotu opoziční předák Luis Fernando Camacho vyzval armádu, aby „se postavila na stranu lidu“ a přiměla hlavu státu k odchodu od kormidla moci, u kterého je Morales už od roku 2006. V současnosti je nejdéle vládnoucím latinskoamerickým prezidentem.

Nouzové přistání vrtulníku s bolivijským prezidentem (4. 11. 2019) Nouzové přistání vrtulníku s bolivijským prezidentem (4. 11. 2019) | Reprofoto TeleSur

V Bolívii je napětí kvůli výsledkům voleb

V zemi pokračují protesty proti sporným výsledkům nedávných prezidentských voleb. Protestující kritizují stávajícího prezidenta, který podle oficiálních výsledků získal 20. října svůj čtvrtý mandát již v prvním kole voleb.

Opozice však výsledek neuznává a tvrdí, že hlasování bylo zmanipulované. Morales totiž díky těsnému výsledku nemusel čelit ve druhém kole opozičnímu vůdci Carlosovi Mesovi, který skončil druhý. Opozice výsledek napadá kvůli náhlé a dosud nevysvětlené téměř 24hodinové pauze při zveřejňování předběžných výsledků. Mesa označil sčítání výsledků za podvod a jeho příznivci vyšli už před týdnem do ulic. Protesty si dosud vyžádaly nejméně dva mrtvé a 140 zraněných.

rannirosa ( 5. listopadu 2019 13:06 )

Napiste take o tom, kolik milionu Euro ma ten chudy, indiansky prezident ve vatikanske bance s pozehnanim od papeze.

Zobrazit celou diskusi