Hlavní obsah

V Bagdádu a na jihu Iráku vypnuli internet. Kvůli demonstracím

– Bagdád

Irácké úřady odpojily internet v Bagdádu a na jihu země. S odvoláním na nevládní organizaci NetBlock o tom v úterý informovala agentura AFP. V Iráku pokračovaly i v noci na úterý protivládní protesty zejména v blízkosti vládních budovu v metropoli. Demonstrace začaly v říjnu a o život při nich přišlo podle AFP na 270 lidí.

Foto: Saba Kareem, Reuters

Iráčtí demonstranti na bagdádském náměstí Tahrír.

Článek

„V době zveřejnění této zprávy kleslo připojení v Iráku pod 19 procent normální úrovně, takže jsou bez připojení desítky milionů uživatelů v Bagdádu, ale dopadlo to i na Basru, Karbalu a další centra. Nový výpadek je nejzávažnější, jaký byl kdy v Iráku zaznamenán,“ uvedla v pondělní večer organizace NetBlocks. Úřady vypnuly internet už při první vlně protestů na začátku října a provoz pak obnovovaly velmi pomalu.

Plameny, slzný plyn a střelba ostrými. Irák zažívá největší demonstrace od pádu Husajna

Blízký a Střední východ

První vlna protestů trvala od 1. do 6. října. Už 3. října vláda přerušila připojení k internetu a obnovila je až za čtrnáct dní. Zároveň byly zablokovány i sociální sítě. Důvodem je, že se demonstranti kontaktovali přes sociální sítě. Toto opatření sice stále trvá, ale dá se obejít přes virtuální privátní sítě (VPN).

VPN programy umožňují přístup prakticky k jakékoli zahraniční stránce – tedy i k webům, které jsou jinak na území celého státu zablokovány.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Iráčtí demonstranti v Bagdádu

Jak píše AFP, druhá vlna demonstrací, která začala 24. října, nabývá ráz akcí občanské neposlušnosti, avšak v pondělí zase došlo na násilnosti a o život přišlo pět lidí.

Krveprolití zažilo šíitské město Karbalá, které leží jižně od Bagdádu a kde členové bezpečnosti v noci na pondělí zabili čtyři lidi, když se pokusili zapálit íránský konzulát. Násilnosti pak pokračovaly v centru Bagdádu a trvaly až do noci na úterý.

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

První vlna protestů trvala od 1. do 6. října. Už 3. října vláda přerušila připojení k internetu a obnovila je až za čtrnáct dní. Zároveň byly zablokovány i sociální sítě. Toto opatření sice stále trvá, ale dá se obejít díky virtuální privátní síti (VPN). VPN programy umožňují přístup prakticky k jakékoli zahraniční stránce – tedy i k webům, které jsou jinak na území celého státu zablokovány.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám