Letošní ročník se nesl v duchu očekávaného uplatnění alternativních paliv, Robin Oil v Pištíně je čerpací stanicí roku

Již 13. ročník konference PETROLsummit se konal poslední říjnový čtvrtek už počtvrté za sebou v areálu hotelu Olympik. Tentokrát se však účastníci sešli v sále samotného hotelu Olympik a ne v konferenčních prostorách hotelu Artemis, jako předcházející tři roky. Role konferenciéra se stejně jako loni ujal (…mimochodem opět na výbornou) externí spolupracovník redakce PETROLmagazínu Miroslav Petr z Lidových novin.

Téma celé konference však bylo (…celkem logicky) podobné jako loni. Opět se diskutovalo o tom, jaké změny mohou v našem oboru nastat v následujících letech s ohledem na úpornou snahu vlád většiny států Evropské unie o přechod na nová bezemisní alternativní paliva v dopravě a energii z obnovitelných zdrojů kvůli klimatickým změnám.  

Zatímco výkonný ředitel ČAPPO Jan Mikulec se na úvod věnoval aktuální situaci na trhu pohonných hmot, generální ředitel Čepra a zároveň současný předseda ČAPPO Jan Duspěva rozebral povinnosti prodejců a distributorů pohonných hmot při přechodu na směrnici RED II (Renewable Energy Directive II), která začne platit v roce 2021. Na něj navázal i zástupce ředitele odboru plynárenství a kapalných paliv na MPO ČR Pavel Šenych, který podal zprávu o tom, jak pokračoval (…nebo spíše nepokračoval) legislativní proces schvalování novely zákona č. 311/2006 Sb. o infrastruktuře pro alternativní paliva a rozvoji elektromobility v posledním roce.

Jelikož elektromobilita je v ČR teprve na začátku a těžko se rodí i její legislativní ukotvení v zákoně, určitě nebylo od věci vyslechnout si také přednášku na téma užitečnosti prémiových benzínů z hlediska snížení spotřeby, kterou připravil ředitel divize paliv a maziv z firmy SGS  Ladislav Fuka. Po něm následoval referát předsedy Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra o letošním výpadku ropovodu Družba kvůli kontaminované ropě z Ruska. Dopolední blok přednášek pak zakončil František Todt ze státního podniku Čepro, který vysvětlil okolnosti vzniku, průběh a následky požáru automobilových lávek ve skladu PHM v Loukově.

Před obědem pak následovalo vyhlášení výsledků ankety PETROLawards 19. V kategorii Projekt roku vyšlo z hlasování odborné poroty vítězně "Biopalivo druhé generace z dřevní štěpky", což je projekt Výzkumně vzdělávacího centra společnosti Unipetrol. Na druhém místě se umístil nový výrobní závod Tatsuno Europe v Blansku, kde se vyrábějí především výdejní stojany pro čerpací stanice značky Tatsuno, a třetí skončil opět Unipetrol respektive jeho odštěpný závod Benzina za zavedení možnosti bezkontaktních plateb na čerpacích stanicích Benzina prostřednictvím mobilního telefonu.

Následovalo vyhlášení udělení prestižního titulu "Čerpací stanice roku 2019". Ze dvanácti nominovaných čerpacích stanic obdržela od odborné poroty nejvíce hlasů čerpací stanice RoBiN Oil v Pištíně u Českých Budějovic. Na druhém místě se umístila čerpací stanice Eurobit v Hradci Králové a třetí byla čerpací stanice MOL opět v Hradci Králové. Z této čerpací stanice pochází také letošní "Pumpařka roku" Marcela Hošková, která nejlépe zvládla vědomostní test redakce PETROLmagazínu.

Na závěr udílení cen PETROLawards byla vyhlášena kategorie "Osobnost roku". Tuto cenu letos obdržel Ivan Souček, současný ředitel Svazu chemického průmyslu České republiky.

Po vydatném obědu následoval odpolední blok přednášek zaměřený především na elektromobilitu. Úvodní slovo se vzal právě Ivan Souček společně s prorektorem VŠCHT Milanem Pospíšilem. Jejich přednáška s názvem "Předpokládaná skladba motorových paliv v ČR v roce 2030" dala některé odpovědi na otázky, které si položila většina přednášejících v dopoledním bloku. Zpátky do současnosti účastníky konference přenesl tajemník Svazu dovozců automobilů Josef Pokorný, který rozebral současný stav trhu s automobily z hlediska použitých pohonných hmot. O budoucnosti respektive o výstavbě prvních vodíkových čerpacích stanic v ČR v rámci sítě Benzina pak pohovořil ředitel úseku vývoje a inovací Unipetrolu Jiří Hájek. Se zajímavými postřehy na téma (ne)uplatnění elektromobility pak na něj navázal předseda SČS ČR Ivan Indráček. Na některé kladné stránky rozvoje elektromobility a její využití pro provozovatele současných čerpacích stanic naopak upozornil předseda Asociace elektromobilového průmyslu Jaromír Marušinec. Odpolední blok pak zakončil s vyčerpávající i lehce kontroverzní (…ale pravdivou) přednáškou na téma "Zachrání evropská elektromobilita světové klima" ředitel společnosti Unicode Systems Miroslav Stříbrský.

Akce opět nabídla k setkání petrolejářů dva samostatné prostory. V konferenčním probíhaly přednášky a diskuze, v jeho předsálí se hosté i přednášející mohli občerstvit, podiskutovat a současně si i rozšířit obzory díky prezentačním stánkům firem Unicode, Eurodata-Kodap a Christ. A samozřejmě nechyběl tradiční kávový koutek od společnosti Dallmayr, kde si účastníci konference mohli nejen vychutnat skvělou kávu, ale také se dozvědět zajímavé informace o její přípravě.

Autor: TZ PETROLmedia, Zdroj: TZ PETROLmedia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek