Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Obžalovaní v případu pádu mostu ve Vilémově znovu vypovídali. Jednání budou pokračovat

Před soudem v Havlíčkově Brodě dnes začali znovu vypovídat obžalovaní v případu tragického pádu mostu ve Vilémově. Na své původní výpovědi trval stavbyvedoucí společnosti Bögl & Krýsl, který jako jediný odešel před rokem od soudu s trestem vězení. Zopakoval, že postupoval podle projektové dokumentace. Ostatní byli zproštěni obžaloby. Soud o věci jedná podruhé, odvolací soud se s jeho závěry neztotožnil a v srpnu jeho rozhodnutí zrušil.

Krajský soud nařídil, aby se mohli obžalovaní znovu k okolnostem pádu mostu vyjádřit, řekla soudkyně Hana Doubková. Někteří obžalovaní ale už vypovídat nechtěli. Soudkyně je připravená znovu vyslechnout i soudní znalce. Jednání je nařízené i na středu a čtvrtek.

Most ve Vilémově byl rekonstruován při modernizaci silnice druhé třídy 345 mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem. Kraj Vysočina zakázku za více než 200 milionů korun zadal konsorciu stavebních firem M-Silnice a Strabag. Most ve Vilémově opravovala jako subdodavatel společnost Bögl & Krýsl. Nový most byl zprovozněn v roce 2015.

Stavbyvedoucí společnosti Bögl & Krýsl i společnosti Strabag se stejně jako dřív hájili tím, že postupovali podle projektové dokumentace. Projektant v ní sice upozornil na riziko pádu mostu, ale až v okamžiku, kdy budou zcela obnažené jeho podpěry, což se podle stavbyvedoucích nestalo. „Rozpoznat nebezpečí zřícení nebylo v mých schopnostech," řekl před soudem stavbyvedoucí společnosti Strabag Roman Bednařík.

Zemřeli čtyři dělníci 

Zemina se začala odtěžovat na jedné straně mostu. Snahou mělo být udělat místo pro dovoz materiálu potřebného pro podepření klenby. S podpíráním klenby se začalo, most se ale zřítil před jeho dokončením. Podle Bednaříka nebyl důvod čekat s odtěžením zeminy do dokončení podpěry, projekt podle něho takový postup povoloval. Stejně tak podle něho nebylo zakázáno, aby po mostě jezdila těžká auta v okamžiku, kdy pod ním pracovali lidé na podpěrách.

Starý silniční most se zřítil v září 2014 v okamžiku, kdy pod ním byli dělníci. Čtyři z nich zemřeli. Kvůli pádu mostu bylo obžalováno deset lidí. Nové projednání případu se týká devíti z nich, protože odvolací soud zastavil trestní stíhání koordinátorky bezpečnosti práce Marie Hubkové. Za stejnou věc už byla postižena ve správním řízení. Státní úřad inspekce práce jí uložil pokutu 96 tisíc korun a tisíc korun jako náklady řízení.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, Vilémov, úmrtí, výpověď, Strabag, Havlíčkův Brod, Inspektorát práce, Kraj Vysočina, Chotěboř, Golčův Jeníkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obžalovaní v případu pádu mostu ve Vilémově znovu vypovídali. Jednání budou pokračovat | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.