Generálním tajemníkem Výboru regionů se stal Petr Blížkovský

SERIÁL ČEŠI V INSTITUCÍCH EU – Evropské instituce přijímají celou řadu rozhodnutí, která ovlivňují každodenní životy občanů. O jejich fungování a o úřednících, kteří v nich pracují, přitom mnoho nevíme. Přinášíme vám proto seriál článků o Češích, kteří v bruselských institucích pracují a byli ochotní podělit se o své bohaté zkušenosti. Sérii článků začínáme příběhem nedávno jmenovaného generálního tajemníka Výboru regionů Petra Blížkovského.

Petr Blížkovský začal pracovat v institucích EU ve stejném roce, kdy se ČR stala členem Unie. V roce 2004 nastoupil na Generální sekretariát Rady EU jako ředitel pro ekonomickou a regionální politiku. V této funkci zabezpečoval sekretariát Euroskupiny, a to i v době krize eurozóny. V období před vstupem ČR do EU se podílel na vyjednáváních ČR s EU. Poté byl ředitelem evropského odboru na Ministerstvu zahraničních věcí ČR.

Petr Blížkovský

Petr Blížkovský zahájil profesní dráhu v evropských institucích již v roce 2004.
Zdroj: Úřad vlády

„Je radost pracovat s kolegy v mém ředitelství, kteří jsou ze všech států osmadvacítky. Mluvíme spolu většinou anglicky a francouzsky, ale s německými kolegy se neformálně bavíme německy a s mojí španělskou asistentkou španělsky,“ říká o své práci v Radě.

Od roku 2016 do letošního října radil velvyslanci, který předsedá Výboru stálých zástupců zemí EU (Coreper), a předsedovi Rady EU (ministr předsednické země Rady), jak formulovat kompromisní návrhy znění legislativních aktů EU nebo politických textů.

Štěstí přeje připraveným

„Je to občas fascinující úkol, zejména když ministři pracují v časovém tlaku a členské země mají vyhraněné a odlišné pozice. Pěkným příkladem bylo vyjednávání do brzkého rána o zákonech k bankovní unii nebo v zemědělské politice,“ říká o své práci Blížkovský.

„Na Radě pracují lidé, kteří prošli složitým konkurzním řízením. Například moje nová chorvatská kolegyně mi říkala, že na 10 míst se hlásilo 3500 uchazečů. Výsledkem je, že mám odborně a jazykově skvěle vybavené spolupracovníky, kteří jsou schopni vstřebat velké množství informací a aktivně formulovat řešení v krátkém čase,“ dodává. S čímž souzní i jeho životní motto: „ Štěstí přeje připraveným!“

Z Rady se však Petr Blížkovský tento měsíc přesunul do jiné instituce EU – do Výboru regionů. 7. října byl jmenovaný pro příštích pět let jeho generálním tajemníkem.

Petr Blížkovský zároveň působí jako hostující profesor na Svobodné universitě Brusel (VUB) a jako docent na Mendelově universitě v Brně. V letech působil 2011-12 jako EU Fellow na Národní universitě v Singapuru. Je autorem řady vědeckých publikací v oboru ekonomiky a veřejné správy. V roce 2015 obdržel Gusi Peace Prize.

Vlajky EU
Ilustrační foto. Zdroj: Evropská komise

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality