pátek 26. dubna 2024 Oto

Některé stávkující školy v kraji zůstanou pro děti otevřené

Některé základní školy v Olomouckém kraji, které se připojily ke stávce kvůli navýšení mezd, nechají pro nejmenší děti otevřené družiny nebo i celou školu. Chtějí tak vyjít vstříc rodičům. Ke stávce se v kraji podle šéfky krajského odborového svazu Evy Hrdličkové dosud přihlásilo 142 škol, z toho zůstane zcela uzavřeno 52 škol. Ostatní školy omezují provoz, řekla dnes Hrdličková. Podle informací krajského úřadu je v kraji 270 základních a 90 středních škol.

Ke stávce se připojí třeba ZŠ Jana Amose Komenského v Přerově - Předmostí, zůstane ale otevřená, děti budou ovšem učitelé jen hlídat. Záležet bude na rodičích, zda děti do školy pošlou. „Škola bude otevřená, pedagogové budou dělat dohledy, případně chystají nějakou alternativní výuku, družina bude probíhat normálně. Připojujeme se však ke stávce, chceme, aby se platové podmínky učitelů i nepedagogů zlepšily," řekla dnes ředitelka škola Věra Václavíčková.

Školské zařízení čítá kolem 90 pracovníků, na základní škole působí zhruba pět desítek z nich. Třídy mají v plánu vycházku, kolektivní hry či využijí tělocvičnu.„Máme také tři mateřské školy, připojení je tam ale symbolické, není reálné, aby zavřeli," doplnila ředitelka.

Vyučování hravou formou čeká děti i na Základní škole Zeyerova v Olomouci, kde se ke stávce připojilo 45 procent učitelů. „Zbytek bude na pracovišti, bude upravena organizace výuky, bude kratší vyučování a pobyt v družině, ale o děti bude postaráno. Plně si uvědomujeme, že rodiče chodí do zaměstnání a zajištění hlídání je pro ně problematické. Garantujeme, že se o děti postaráme. Děti ví, že mají přijít do školy, vyučování proběhne hravou formou," řekla dnes ředitelka školy Vladimíra Švecová.

Družina bude otevřená na Základní škole Boženy Němcové v Zábřehu na Šumpersku, kterou navštěvuje 620 dětí. Ředitel zajistil pro děti prvního až pátého ročníku takzvaný hlídací provoz od 07:00 do 15:30. „Jsem taky otec malých dětí a chápu, že pro některé rodiče je těžké takhle narychlo zabezpečit hlídání," řekl ředitel Pavel Nimrichtr.

Připravení pomoci rodičům budou ve středu také na Základní škole Žulová na Jesenicku, která bude zavřená. Podle ředitelky školy Věry Mondekové v případě, že by některé děti do školy ráno přišly, zajistí hlídání ráno vychovatelka a poté si je převezme učitelka, která se jako jediná z 15 pedagogů ke stávce nepřipojila. Zatím však nemá informace od rodičů, že by hlídání potřebovali, řekla dnes ředitelka.

Základní škola v Jeseníku ve středu sice provoz školy ve svých budovách Průchodní a Boženy Němcové uzavře, ve snaze pomoci rodičům ale dětem nabídne zájmovou činnost v budově Nábřežní a to od 06:30 do 13:00. Účast je dobrovolná a rodiče musí dítě přihlásit. „Věříme, že alespoň takto některým z vás ulehčíme organizaci dne a rodinnou logistiku," vzkázal na stránkách ředitel školy Dominik Liberda.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, mzdy, odbory, stávka, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.