Krvácení z nosu může přijít i zezadu, ne vždy je to banalita

5. listopad 2019

Krvácení z nosu se může spustit při rýmě, pobytu v nevhodném ovzduší, když nás do nosu někdo uhodí, nebo jen tak bez příčiny. Ale ne vždy jde o banální záležitost.

Pokud člověk z nosu krvácí jen výjimečně a po několika minutách krev zastaví, podle lékařů jde o normální jev. U častějšího a masivního krvácení je na místě, neprodleně navštívit ambulanci ORL. „V naší ordinaci se setkáváme spíše se staršími pacienty, okolo šedesáti, sedmdesáti let, kteří se léčí s hypertenzí a současně užívají léky, které zhoršují srážlivost krve. Bez lékařského ošetření tito lidé zpravidla nemají šanci krvácení zastavit a tak přijdou k nám,“ vysvětluje jednu z příčin přednosta ORL kliniky pardubické nemocnice Jan Vodička.

Zadní krvácení není hračka

O tom, kolik minut by mělo trvat „normální“ krvácení z nosu zdravotníci neradi mluví. Existují totiž dva typy krvácení, přední a zadní a od toho se vše odvíjí. „Teče-li krev ze zadní části dutiny, pacientům se většinou nepodaří krev zastavit. V tomto případě je nutné vyšetření na ORL, které potvrdí nebo vyvrátí vážné onemocnění. Krvácení z přední části nosní dutiny bývá mírnější, bez vážných komplikací a člověk by ho měl zarazit ideálně do patnácti minut,“ pokyvuje hlavou lékař Jan Vodička.

Co je locus kiesselbachi?

Nos slouží v zimě jako ohřívač, filtr vzduchu a čistič, proto cévy v dutinách musí být dostatečně prokrvené. Nejvíce cév se setkává na nosní přepážce, v místě, kterému se říká locus kiesselbachi. Pokud vychází krvácení právě odtud, pacient si může snadno pomoci sám. „Stačí stisknout nosní křídla, mírně předklonit hlavu a efekt se dostaví sám. Ledovat na zadní části krku není třeba, žádné studie neprokázaly, že by to mělo na zastavení krvácení nějaký účinek.“

Nejlepší je udržovat nosní sliznici přiměřeně vlhkou, jinak vysychá, praská a krvácí. K tomu lze využít zvlhčovačů vzduchu, hlavně v zimních a chladných měsících.

Spouštěče krvácení z nosu:

  • pokud se uhodíme do nosu, nebo nás do něj někdo udeří
  • trauma způsobené například dopravní nehodou
  • kdy požijeme nějakou nelegální drogu, jako je kokain
  • změna počasí
  • hypertenze
  • ve vzácných případech může být příčinou i nádor

Co obnáší ošetření tepelnou metodou a jak souvisí s krvácením z nosu darování krve, si poslechněte ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související