Hlavní obsah

Slibovali práci v cizině, bylo z toho otroctví a prostituce. Obžaloba navrhla muži 14 let

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Trest 14 let vězení v úterý navrhl státní zástupce v případu údajného obchodování s lidmi ve Velké Británii pro obžalovaného Julia Riga, který je podle obžaloby hlavní postavou zločinecké skupiny. Kauzu řeší Krajský soud v Ústí nad Labem, rozsudek by měl padnout ve středu.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Hlavní obžalovaný Julius Rigo u ústeckého soudu

Článek

Před soudem stojí celkem pět lidí, kteří si podle vyšetřovatelů přišli na více než 15 milionů korun. Obětí údajného obchodu s lidmi policisté zadokumentovali dvanáct.

Podle obžaloby lákali mezi lety 2004 až 2016 hlavně manželé Rigovi chudé lidi z Mostu, Bíliny a okolí na dobře placenou práci do Velké Británie. Po příjezdu do Manchesteru jim ale odebrali doklady a také jim oběti museli odevzdávat sociální dávky, které dostávali. Ženy skupina nutila k prostituci, muže pak k práci v restauracích, obchodech nebo na myčce aut.

Zneužívat je pachatelé měli i k bankovním podvodům a nutit prý měli novodobé otroky i ke sňatkům s cizinci z mimoevropských zemí. Poslušnost si prý vynucovali bitím, kopáním, taháním za vlasy i ranami pěstí. Rigo údajně jednu z žen i znásilnil.

Rigovi stejně jako jeho manželce hrozí až 15 let vězení. Obžalován byl z obchodování s lidmi, ale i ze znásilnění, vydírání, nebezpečného vyhrožování a dvojího manželství.

Jednu z žen údajně celkem šestkrát donutil k pohlavnímu styku. Když už byl ve Velké Británii stíhán, také po jednom ze svědků chtěl, aby stáhl svou výpověď.

Místo práce skončili chudí Češi ve Velké Británii jako otroci

Krimi

Svou manželku si Rigo vzal před časem v Mostě, přitom byl ale od roku 2013 ženatý s Nigerijkou. „Je zde na místě zvýšit horní hranici trestní sazby o jednu třetinu, ta by pak byla v rozmezí 8 až 20 let. Navrhuji trest kolem poloviny této sazby, tedy kolem 14 let,“ řekl na adresu Julia Riga státní zástupce Lukáš Otipka. Darině Rigové, která je dosud bezúhonná, navrhl trest ve výši 9 let.

Z obchodu s lidmi je obžalován také Karel Ádám. Muži, který má podle Otipky 11 záznamů v rejstříku trestů, navrhl trest ve výši 6 let.

Dalším obžalovaným je Josef Rigo, tomu za vydírání státní zástupce navrhl podmíněný trest ve výši 18 až 24 měsíců. Trest ve stejné výši navrhl také Blance Sárköziové, která byla obžalována z kuplířství.

Podle obžaloby si jen od jedné z žen vynutili téměř šest milionů korun. Žena jim musela odevzdávat veškerý výdělek z prostituce. Musela se také provdat za Nigerijce, přičemž peníze inkasované za svatbu si měli nechat Rigo a jeho manželka Darina Rigová. Žena měla ve Velké Británii také několikrát otěhotnět. „Nejméně v jednom případě bylo její těhotenství přerušeno kopem do oblasti břicha od Julia Riga. Napadl ji proto, že jako těhotná by pro něj nemohla provozovat prostituci,“ řekl Otipka.

Ústavní soud se zastal dělníků, kteří museli otročit v lese

Krimi

Rigo, který je jako jediný ve vazbě, před soudem stejně jako ostatní obžalovaní svou vinu odmítl. Ve své výpovědi uvedl, že lidem pomáhal, nikoho neznásilnil, nikoho nevydíral a prostituci ženy provozovaly dobrovolně, živily se jí tímto způsobem v Čechách a v Anglii s tím pokračovaly. Odmítl i sjednávání bankovních účtů, ponechávání si peněz za sociální dávky i bití poškozených.

„Já si myslím, že oni jsou spolu domluvený, jak mají proti mně vypovídat,“ vypověděl před soudem Rigo. Přiznal, že peníze, které získal údajně na nájem, prohrál.

Podle Otipky lze spiknutí poškozených vůči Rigovi považovat za vyloučené.

Reklama

Výběr článků

Načítám