Soud schválil insolvenci kraslického Amati. Firmu má spasit krizový manažer

Kraslický výrobce hudebních nástrojů Amati - Denak

Kraslický výrobce hudebních nástrojů Amati - Denak Zdroj: ČTK

Kraslický výrobce hudebních nástrojů Amati - Denak
Kraslický výrobce hudebních nástrojů Amati - Denak
Kraslický výrobce hudebních nástrojů Amati - Denak
Kraslický výrobce hudebních nástrojů Amati - Denak je v insolvenci, dluží 140 milionů korun.
5
Fotogalerie

Krajský soud v Plzni počátkem listopadu schválil insolvenční návrh věřitelů věhlasného kraslického výrobce hudebních nástrojů Amati – Denak. Insolvenčním správcem firmy, pod kterou spadá i výroba nástrojů Václav František Červený, bude firma Konreo. Insolvenční správce Lukáš Zrůst z Konrea letos například pomohl nasměrovat k reorganizaci online obchod s módou Zoot. Amati krom insolvence v současnosti čelí i exekučnímu příkazu na více než 100 milionů korun.

„Ještě během listopadu bychom chtěli najmout krizového manažera, máme už konkrétní představu o tom, kdo by to mohl být. Soustředíme se nyní na přípravu reorganizace a dalšího fungování firmy,“ uvedl pro deník E15 jednatel Amati – Denak Jiří Štípek s tím, že blíže nechce dopady schválené insolvence na byznys firmy komentovat. K prvnímu jednání mezi Amati a přiděleným insolvenčním správcem má dojít v nejbližších dnech. Podle usnesení soudu má počátkem února příštího roku proběhnout schůze věřitelů firmy.

Amati se v posledních měsících potýká se složitou byznysovou situací spojenou s dluhem kolem 140 milionů korun. Obchodní problémy firmy vedly k potížím s výplatami mezd. Ty vyvrcholily v polovině září podáním insolvenčního návrhu věřiteli z řad zaměstnanců firmy, kterým Amati dlužila ve mzdách kolem 2,2 milionu korun. Bezmála 16 milionů korun dlužil podnik na začátku října na sociálním pojištění zaměstnanců.

Největším věřitelem světoznámého výrobce hudebních nástrojů je UniCredit Bank, které Amati dluží jistinu 95,4 milionu plus příslušenství. Výrobce hudebních nástrojů byl ještě v roce 2017 v zisku. Ačkoli měla firma široké portfolio nástrojů, orientovala se zejména na nástroje pro pokročilé hráče a profesionály. Protože je společnost výrazně proexportní, problémy mu v posledních letech způsobily kurzové výkyvy.

Vedení podniku se chce pokusit navrhnout restrukturalizaci, která by firmu, která nese světoznámou značku Amati, mohla zachránit před úpadkem. Rozhodující slovo ale bude mít britský vlastník Amati, společnost Geneva BrassWind Limited, která vlastní pět sedmin firmy.