Hlavní obsah

Zaměstnanci firmy, která inkasovala sponzorské peníze, končí na fakultě. Zima nevylučuje trestní oznámení

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Univerzita Karlova.

Reklama

Kvůli nejasnostem kolem financování konferencí a přednášek pořádaných Střediskem bezpečnostní politiky, na které upozornil Seznam, končí na fakultě jeho vedoucí a tajemnice.

Článek

Na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy se vyšetřuje financování akcí, které pořádalo univerzitní Středisko bezpečnostní politiky (SBP).

Seznam popsal případ, kdy tato univerzitní instituce chystala za podpory řady sponzorů konferenci Boj o vodu, avšak sponzorské příspěvky chodily na účet soukromé společnosti, kterou založili a ovládají čtyři představitelé zmíněného střediska. Seznam uvedl, že jejich firma měla téměř totožně shodný název – Středisko bezpečnostní politiky, s. r. o.

„Děkanka Fakulty sociálních věd UK Alice Němcová Tejkalová se včera dohodla se zaměstnanci Střediska bezpečnostní politiky – Milošem Balabánem, Liborem Stejskalem a Mirkou Kortusovou na ukončení jejich pracovního poměru,” napsal mluvčí fakulty Jakub Říman.

Zaměstnanci by měli odejít k 31. lednu příštího roku. Tento termín byl podle mluvčího zvolen s ohledem na jejich rozpracované projekty, ve kterých jsou zapojeni.

Na odcházející trojici by měl dohlížet nový šéf SBP Tomáš Karásek.

„Nyní bude se zaměstnanci spolupracovat pan proděkan Karásek, který je ode dneška novým pověřeným vedoucím SBP IPS FSV UK,“ vysvětlila děkanka Němcová Tejkalová.

Opatření Tejkalové pochválil rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. „Oceňuji rychlé a razantní jednání děkanky FSV. Chráníme nejenom jméno univerzity, ale zejména práci našich akademiků. Podle vývoje kauzy nevylučuji, že budeme podávat trestní oznámení,“ dodal.

Samotného rektora se nepříjemně dotkla související kauza, na kterou upozornilo Aktuálně.cz. Na účet Balabánovy společnosti Středisko bezpečnostní politiky s. r. o. přišlo i dalších 1,2 milionu korun od čínské ambasády. Peníze měly být určeny na konference, které se konaly v rámci Česko-čínského centra, které zřídil a vede přímo Tomáš Zima.

Zaměstnanci fakulty – jejího Střediska bezpečnostní politiky – a zároveň majitelé stejnojmenné firmy také dostali od vedení FSV za úkol nechat si udělat nezávislý audit. „Vedení fakulty předalo SBP s. r. o. přesně definované parametry forenzního auditu, který by mělo zadat nezávislé auditorské společnosti z takzvané velké čtyřky,“ vysvětlil mluvčí fakulty Říman.

Velká auditorská čtyřka je označení pro čtyři největší poradenské firmy – PricewaterhouseCoopers, KPMG, Deloitte a Ernst & Young.

Ředitel Institutu politologických studií Petr Jüptner seznámil vedení fakulty s novými opatřeními, které by měly v budoucnu podobným pochybným tokům peněz zabránit. Jüptner Seznamu potvrdil, že hodlá zřídit účetní správce, kteří by měli kontrolovat hospodaření fakultního střediska.

Reklama

Doporučované