Kvůli sporným konferencím opustí Univerzitu Karlovu tři lidé. Zatajili spolufinancování čínskou ambasádou

Bývalý tajemník Česko-čínského centra Univerzity Karlovy Miloš Balabán odejde kvůli spornému financování česko-čínských konferencí z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Pracoviště ze stejného důvodu opustí rovněž Libor Stejskal a Mirka Kortusová ze Střediska bezpečnostní politiky Institutu politologických studií. Všichni tři se na tom v pondělí domluvili s děkankou Fakulty sociálních věd Alicí Němcovou Tejkalovou.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Univeriza Karlova

Univeriza Karlova | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-SA 4.0,©

V úterý o tom informoval mluvčí fakulty Jakub Říman. „Odejdou ke 31. lednu 2020. Tento termín byl zvolen s ohledem na čas potřebný k předání projektů, ve kterých jsou zapojeni. Na tom s nimi bude spolupracovat pan proděkan Tomáš Karásek, který je od úterý novým pověřeným vedoucím Střediska bezpečnostní politiky Institutu politologických studií,“ uvedla děkanka.

Rektor Zima: Lidé se chovají nemravně a porušují zákony. Mezi 11 000 zaměstnanci tomu nezabráníte

Číst článek

Server Aktuálně.cz v říjnu napsal, že Balabán lhal o financování česko-čínských konferencí. Podle pořadatelů těchto konferencí tvrdil, že naprostou většinu nákladů platilo samo centrum, ale konference platila čínská ambasáda, uvedl server. Například za letošní zářijovou výroční konferenci Česko-čínského centra tak podle něj Číňani zaplatili firmě Středisko bezpečnostní politiky, kterou Balabán založil, přes 600 000 korun. Balabán následně na funkci tajemníka centra rezignoval.

Firma Středisko bezpečnostní politiky se po domluvě s vedením fakulty 31. října přejmenovala na Multilateral Consulting & Analysis, s. r. o. Její původní společníci, jednatelé i předmět podnikání zůstávají beze změny, informoval v úterý v tiskové zprávě jeden ze dvou jednatelů společnosti Libor Stejskal.

Omluva akademickému senátu

„Ke změně názvu obchodní firmy došlo po vzájemné dohodě s vedením Fakulty sociálních věd, aby tak došlo k jednoznačnému oddělení od univerzitního pracoviště, kde jsou společníci firmy zaměstnáni,“ uvedl Stejskal. Podle druhé jednatelky firmy Mirky Kortusové má změna názvu přispět k rozptýlení pochybností o aktivitách firmy. Její společníci se zároveň písemně omluvili Akademickému senátu Fakulty sociálních věd, že „nechtěně vystavili fakultu nedobrému světlu“. Jednatelé firmy zadali prověrku účetnictví, která se má stát podkladem pro následující audit, sdělili v tiskové zprávě.

Čína rozšiřuje svůj vliv na vysokých školách, říká reportér Valášek o tajném sponzoringu Univerzity Karlovy

Číst článek

Děním kolem firmy a střediska na fakultě se v úterý zabýval také Akademický senát Fakulty sociálních věd. Podle jeho předsedy Václava Moravce ve svém usnesení vyzval děkanku ke zvážení reorganizace Střediska bezpečnostní politiky Institutu politologických studií.

Aktivity firmy a všech zaměstnanců střediska institutu, kteří se na nich podíleli, označil senát za eticky neakceptovatelné a poškozující dobré jméno fakulty. Pokud by firma nevyhověla požadavku auditu, mělo by podle senátu vedení fakulty podat trestní oznámení pro podezření na podvod, řekl Moravec.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima jednání děkanky ocenil. „Podle vývoje kauzy nevylučuji, že budeme podávat trestní oznámení,“ dodal rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Vedení Univerzity Karlovy čelilo v poslední době kritice kvůli smlouvě s firmou Home Credit ze skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera, která patří mezi největší poskytovatele spotřebitelských úvěrů ve světě. Firma má silné zastoupení i v Číně.

Home Credit se ve smlouvě o spolupráci zavázal univerzitě po dobu tří let poskytovat ročně půl milionu korun. Ve smlouvě ale byla i pasáž o tom, že se smluvní strany „zavazují zdržet... všeho, co by mohlo poškodit (jejich) dobré jméno a pověst“. Home Credit po kritice od smlouvy odstoupil s prohlášením, že nechce být vtahován do iracionálních debat. Rektor Zima se pak omluvil, že neodhadl reakci na uzavření smlouvy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme