InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Oldies Goldies Párty s DJ Hobo

    pátek 29.3 22:00 - Hradní sklípek, Strakonice

  • Velikonoční farmářské trhy s ukázkami pletení z proutí

    pátek 29.3 9:00 - Drahkov

Zobrazit všechny události
 

Trendem má být otevření školních hřišť veřejnosti

Ilustrační foto , Autor: Foto archiv JčTeď

Ilustrační foto     Autor: Foto archiv JčTeď

PÍSECKO - Na nedávné mezinárodní konferenci Promýšlíme své město, svou obec, kterou pořádala organizace Živé Milevsku v tamním kulturním domě, vystoupila také náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šeflová. Prezentovala výsledků výzkumů, které se týkají zdaví a životního stylu české populace. Mluvila o vytváření podmínek pro aktivní dopravu dětí do školy na kole a úlohou obcí je podle Šeflové otevřít pro veřejnost školní hřiště, která zůstávají v řadě míst po vyučování zamčená. "Stačí k tomu jeden správce, jedna toaleta a jedna půjčovna sportovního náčiní," řekla náměstkyně ministra. Jak jsou na tom školní hřiště na Písecku?

 

Základní škola Zahoří – Markéta Bajerová, ředitelka školy

Přímo školní hřiště u nás na základní škole nemáme. Žáci ale využivají hřiště místního Sokola, kam můžou chodit jak o přestávkách, tak i po skončení školy. Rádi tuto možnost využívají a scházejí se tam v hojném počtu. Hrají tam různé míčové sporty anebo tam jen tak běhají.

Základní škola Čimelice – Josef Pouch, ředitel školy

Žádné školní hřiště nemáme, ale pro účely tělocviku venku využíváme atletický ovál, který je vedle haly a také tenisové kurty, které nám ale nepatří. Vstup na něj máme zdrarma. Kvůli jeho údržbě není ale volně přístupný a tak pokud žáci chtějí mít po škole nějaké sportovní vyžití, musí právě na atletický ovál. Ten je přístupný úplně všem.


Základní škola Svobodná Písek – Miloslav Machač, ředitel školy

Hřiště volně přístupné po vyučování nemáme. Na hřiště mohou žáci po vyučování jen v případě, že na hřišti probíhá nějaký kroužek, jinak ne. Je to hlavně kvůli tomu, že by musel být na hřišti podle zákona dohled a ten my momentálně zatím nejsme schopni zajistit.

Základní škola Jana Husa Písek – Martin Vyhlídka, zástupce ředitele školy

Školní hřiště tu máme, ale že bychom ho nechávali volně přístupné pro žáky, to ne. Jediná možnostu vstupu po výuce je v případě pronájmutí prostor hřiště, jinak to opravdu nelze.

Základní škola Tylova Písek - Pavel Koc, ředitel školy

Naše škola má školní hřiště a mimo vyučování, tedy po 15.30, jsou přístupná veřejnosti po celou dobu jejich fungování po rekonstrukci v roce 2008. Máme ve škole správce, který zajišťuje provoz a pronájem tělocvičen i hřišť v souladu s provozním řádem, který je k dispozici na nástěnce v areálu nebo na webu školy. Hřiště jsou majetek školy, za který neseme odpovědnost řádného hospodáře, zároveň neseme odpovědnost za bezpečnost účastníků, proto se zájemci musí na otevření se správcem domluvit, stačí až na místě. Zapůjčí jim i drobné pomůcky (míč, síť). O víkendech a o prázdninách je vše nutno zamluvit dopředu. Na každém hřišti i v řádu je telefonický kontakt na správce. Správcem je pan Jaromír Hladký mladší a kontakt je 737 121 799 nebo spravce@zstylova.cz. Použití je pro mládež do 15 let zdarma, jinak za úplatu dle směrnice a ceníku k doplňkové činnosti, které schvaluje zřizovatel. Hřiště využívána veřejností jsou, nejčastěji žáky školy, kteří zde tráví odpoledne po skončení vyučování, ale máme i několik dlouhodobých pronájmů dospělé veřejnosti. Nutno podotknout, že náklady na správce a údržbu hřišť nejsou malé a otevření/pronájem hřišť veřejnosti není zisková záležitost.

--

Diskuse k článku - 6 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Id 

    Reagovat

     

    Dříve to bylo běžné, že jsme si po škole hráli na hřištích. Dnes všechna zamčena.

    Vloženo 6.11.2019 13:28:56

    • XXX 

      Reagovat

       

      Dříve ale nebylo běžné, že by se z nezamčených hřišť okamžitě ztratilo všechno vybavení a že by se tam scházeli feťáci. A za případný úraz dítěte bude odpovídat škola? To aby tam školník hlídal až do večera.

      Vloženo 6.11.2019 15:53:28

      • yy 

        Reagovat

         

        Zase se hledá proč by to nešlo.

        Vloženo 6.11.2019 19:19:21

      •  

        Reagovat

         

        Jaké vybavení? A proč by odpovídala škola? Když si zlomím nohu na poli, bude zodpovídat zemědělec? A feťáky snad může vyhodit školník nebo MP, ne?

        Vloženo 8.11.2019 12:13:52

  • Lenka 

    Reagovat

     

    Taky si myslím! Je to neschopnost a pohodlnost některých ředitelů, že nechávají ležet tak draze pořízená hřiště ladem. Zřizovatel by jim otevření měl přímo nařídit.

    Vloženo 6.11.2019 12:33:23

  • Eva 

    Reagovat

     

    Souhlasím plně s náměstkyní!!! Konečně!!!

    Vloženo 6.11.2019 11:34:42

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace