úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Téměř všechna gymnázia v našem kraji stávkují. Na dnešek ředitelé vyhlásili volno

Ke stávce učitelů se připojila téměř všechna gymnázia v Olomouckém kraji. Uzavřené budovy má dnes 11 ze 14 gymnázií, jejichž zřizovatelem je Olomoucký kraj. Ředitelské volno na dnešek ohlásila gymnázia napříč celým krajem včetně všech tří olomouckých, a to i navzdory tomu, že Asociace ředitelů gymnázií ČR vyhlášení stávky nepodpořila. Nepřipojilo se pouze Gymnázium Jakuba Škody v Přerově, Gymnázium v Jeseníku a Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově.

V Přerově se dnes studenti gymnázia učí podle běžného rozvrhu. Ředitel školy Jan Raška řekl, že jako člen Rady Asociace ředitelů gymnázií stávku takto vedenou současným odborovým vedením nepodporuje. „Ze 60 vyučujících stávkují tři. Vliv na výuku to nebude mít žádný. Každý den pár vyučujících chybí," řekl ředitel.

Také na jesenickém gymnáziu se dnes učí podle běžného rozvrhu, škola se ke stávce vyhlášené odbory nepřipojila, stejně jako Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově. „Nenašel se ve škole téměř nikdo, kdo by chtěl za nevýznamný důvod odborů stávkovat. Zjednodušeně, výše prostředků na platy se nemění, jde jen o přesun mezi tarify a ostatními složkami platu. Odbory nepožadují celkové navýšení platů ani jiné významné změny ve školství," řekl ředitel jesenického gymnázia Antonín Javůrek.

Ostatní gymnázia zůstala dnes naopak uzavřena. V Olomouci mají pro dnešek volno všichni gymnazisté, stávkuje Gymnázium Hejčín, Gymnázium Čajkovského, ale i Slovanské Gymnázium. Ke stávce se například připojila větší část pedagogických pracovníků gymnázia ve Šternberku na Olomoucku. „Výuka bude pouze na nižším gymnáziu," uvedlo vedení šternberského gymnázia. Uzavřeno dnes ráno zůstalo také Gymnázium Jana Opletala v Litovli na Olomoucku, kde se ke stávce přihlásilo 22 pedagogických pracovníků. Doma jsou i žáci uničovského gymnázia.

Připojilo se například i Gymnázium Jana Blahoslava a Střední pedagogická škola v Přerově, kde se zapojilo 80 procent pedagogů školy, i tam proto ředitel pro dnešek vyhlásil ředitelské volno.

Většina ředitelů gymnázií v Olomouckém kraji se ke stávce připojila i přesto, že jejich asociace stávku nepodpořila. Stávka by podle ní byla na místě, pokud by odbory neustoupily bez boje z navýšení o 15 procent na deset procent. Navíc podle asociace není termín vyhlášení stávky po podzimních prázdninách a na mnoha školách dvou dnech ředitelského volna právě šťastný a nesetká se s pochopením veřejnosti.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, školy, stávka, vláda, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.