Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Stávka učitelů na Vysočině: Do školy Kollárova v Jihlavě dnes přišli jen prvňáci

V jihlavské Základní škole Kollárova s 602 žáky se kvůli dnešní stávce učí jen prvňáci, otevřená je také přípravná třída. Z 33 učitelů se ke stávce nepřipojilo pět. Pro malé děti zajistila škola i družinu a oběd, řekl ředitel Tomáš Zeman. Další dvě základní školy ve městě jsou zavřené. Učitelé protestují, protože jsou nespokojeni s výsledky vyjednávání o růstu svých platů.

Podle informací, které dostal Českomoravský odborový svaz pracovníků školství na Vysočině, by dnes mělo v kraji stávkovat asi 13 procent zaměstnanců škol. Zcela zavřených by na Vysočině mělo být 25 škol, dalších více než 30 škol ohlásilo omezený provoz, řekl  předseda Rudolf Kočí. Zároveň uvedl, že informace nemusí být kompletní, protože škola nemá povinnost hlásit odborům počty stávkujících. „Škola je povinná to oznámit svému zřizovateli," řekl Rudolf Kočí.

Třídy, které zůstaly otevřené ve škole Kollárova, navštěvuje 76 dětí. Část z nich přesto zůstala doma. Učebny prvních tříd jsou podle ředitele zaplněné jen asi z poloviny. Škola musela zajistit i provoz školní jídelny, protože vaří i pro dvě další školy, které fungují normálně.


Na Vysočině se ke stávce přihlásila asi desetina pedagogů, nově také jihlavské gymnázium

Podle předsedy Českomoravského odborového svazu pracovníků školství na Vysočině Rudolfa Kočího se ke středeční stávce kvůli mzdám pedagogů v kraji zatím přihlásilo 810 lidí, asi desetina pedagogů v kraji. Je to pro něj zklamání. Zcela zavřených...

 

Jedna z matek, jejíž dcera chodí do čtvrté třídy této školy, uvedla, že se o stávce učitelů dověděla v pondělí z elektronické žákovské knížky. „Ještě že máme babičku, bude hlídat," uvedla. Nelíbilo se jí, že rodiče dostali na zajištění hlídání málo času.

Zavřená v Jihlavě zůstala Základní škola Seifertova, která má skoro 900 žáků. Do stávky vstoupilo 90 procent jejích zaměstnanců. Nefunguje tam školní družina ani jídelna. Střední uměleckoprůmyslová škola Jihlava - Helenín s 310 žáky zkrátila žákům dnešní vyučování. Ze 47 učitelů se do stávky zapojilo 22. Domov mládeže i jídelna jsou v provozu, řekla zástupkyně ředitele Miroslava Hübnerová.

Někteří zaměstnanci Jaderné elektrárny Dukovany využili nabídku firmy na hlídání dětí v infocentru elektrárny. „Pracovnice se tam starají o pět dětí, jsou z mateřské školy a ze základních škol," řekla Jana Štefánková z firmy ČEZ.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školy, stávka, protest, mzda, učitelé, základní škola, Kraj Vysočina, Jihlava, Českomoravský odborový svaz pracovníků školství, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stávka učitelů na Vysočině: Do školy Kollárova v Jihlavě dnes přišli jen prvňáci | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.