Bratr slavného herce Moučky: Estébák, který se podílel na vraždě Milady Horákové

Bratr slavného herce Moučky: Estébák, který se podílel na vraždě Milady Horákové
Bratři Moučkové se zapsali do historie České republiky. Starší Milan (vlevo) jako brutální vyšetřovatel StB. Mladší Jaroslav zase jako geniální herec.Milan Moučka, starší bratr herce Jaroslava Moučky, byl brutální vyšetřovatel StB. Členem KSČ byl od svých 17 let.Pocházel z obce Studená (okres Dačice).Jaroslav Moučka byl legendární český herec, představitel lidových hrdinů. Měl výrazný komediální talent.+ 7 fotek+ 8 fotek

Herec Jaroslav Moučka, legendární představitel lidových hrdinů, který tíhl ke komediantství. Jeho starší bratr Milan, vyšetřovatel StB, který uznával bezbřehé násilí. Zvláštní byl osud dvou sourozenců, kteří se později už téměř nestýkali.

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 06. 11. 2019 14:11

V roce 2019 si připomínáme 30 let od sametové revoluce, která navždy změnila dějiny naší země a zbavila nás komunistických okovů. Oficiálně skončila i éra nechvalně známé Státní bezpečnosti (StB), přestože mnohým estébákům se podařilo etablovat i v novém režimu. StB, která byla od vzniku v roce 1945 kompletně pod kontrolou komunistické strany, zanikla rozkazem ministra vnitra Richarda Sachera pár měsíců po sametu. Připomeňme si v seriálu Lifee.cz osudy některých estébáků.

Bratři Moučkové

Mladší Jaroslav se narodil 9. listopadu 1923, starší Milan o rok dříve. Pocházeli z chudých poměrů, což byl i důvod, proč oba vstoupili do komunistické strany. Jenže zatímco Milan rychle stoupal ve stranické hierarchii a v padesátých letech se stal dokonce nechvalně známým vyšetřovatelem v pražské Ruzyni, Jaroslava to táhlo ke hraní. V roce 1968 dokonce z KSČ vystoupil, aby ho stranické vedení v roce 1977 přemluvilo k opětovnému vstupu. Zahrál si pak i roli tajemníka Pláteníka v seriálu Okres na severu.

Milan o komunismu a jeho praktikách nezapochyboval nikdy. Coby vyšetřovatel StB přitom proslul nelidskými metodami. Byl to právě on, kdo vynucoval přiznání při procesu s Miladou Horákovou.

Uvězněn gestapem

Milan Moučka se narodil v roce 1922 v obci Studená (okr. Dačice). Vyučil se truhlářem, aby ve svých 17 letech vstoupil do KSČ. Za těžkých časů okupace roznášel ilegální Rudé právo.

Pozornosti gestapa neunikl, proto byl v roce 1941 zatčen. Díky svému mládí vyfasoval za války "jen" dvouletý trest. Do procesu byl skoro rok držen na samovazbě, poté si odpykával zbytek trestu v Německu. Kvůli balíčkům od rodiny skončil ve zostřené vazbě. Dá se říct, že právě válka a vězení ho naučily násilí…

Řada "vyznamenání"

Do StB vstoupil hned na konci války, aby sbíral řády a odměny. Byl nositelem Řádu 25. února 1948, Řádu práce, medaile "Za službu vlasti" a medaile "Za zásluhy o obranu vlasti".

Od srpna 1948 byl zařazen do zvláštního oddílu odboru BA, kdy se věnoval tzv. instruktáži. Šlo o výuku příslušníků, ale i o řízení závažných případů a kontrolu práce příslušníků. Svými podřízenými byl považován za iniciátora používání násilí během výslechů. Zavedl kupříkladu soutěž v délce výslechu, kdy vyhrávali estébáci, kteří dokázali vězně vyslýchat 40 dní nonstop.

Monstrprocesy

V říjnu 1949 byl přeložen k vyšetřovací skupině do Ruzyně, kde se měl zabývat vyšetřováním zadržených nekomunistů. V listopadu téhož roku byl pověřen přípravou procesu s Miladou Horákovou, od které si vynucoval přiznání.

Na její adresu později pronesl: "Ona nic nepopírala, ona to jenom vysvětlovala ze svého hlediska a tvrdila, že je to správné. Že my komunisté postupujeme nesprávně a proti zájmu lidí."

Trhliny

Jeho kádrový profil však zaznamenal dva šrámy. Poprvé, když srazil v autě chodce. Podruhé, když jeho manželka prohlásila, že vstoupila do KSČ, aby nekazila manželovi kariéru. Její vyloučení přežil bez postihu. V roce 1956 však nastal obrat, protože bylo zjištěno, že se "dopustil při práci chyb", jednalo se právě o nelidské zacházení s vězni.

Strašlivá pomsta

Jedna z dcer Milana Moučky se stala obětí strašlivého trestného činu. Jako desetiletou ji přepadla banda bývalých muklů, aby ji brutálně znásilnili. Dívka už se z prožitého traumatu nikdy nevzpamatovala a zemřela ve svých 25 letech.

Podle mínění historiků Moučka vedle politických vězňů vyslýchal i obyčejné kriminálníky, kteří měli se vší pravděpodobností hrůzný čin na svědomí.

Spravedlnost zaspala

Moučka byl za svoje praktiky obviněn Ústavem pro vyšetřování zločinů komunismu. Jeho stíhání bylo v roce 2003 zastaveno s tímto vysvětlením: Měla se na něj vztahovat amnestie z roku 1960. Po odsouzení Ludmily Polednové Brožové měl být jeho případ znovu otevřen. Milan Moučka však v roce 2009 zemřel…

A bratr Jaroslav, který odešel ze světa ve stejném roce? Estébáctví Milana prý nesl velmi těžce. V rozhovoru v roce 2006 pro časopis Týden hořce přiznal: "Měl jsem ho strašně rád. Byl to pro mě člověk, na kterého můžu dát. Ale když jsem se dozvěděl, co dělá... Že je to nějaké podivné... Přestal jsem s ním mluvit. Bylo to těžké životní rozhodnutí, odvrhnout bratra, kterého jsem měl rád."

NA HERCE I JEHO BESTIÁLNÍHO BRATRA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje:

iBadatelna.cz, Milan Moučka

MF Dnes: Tyran Moučka chtěl od Horákové přiznání

Časopis Týden: Smutně úspěšná komunistická rodina

Wikipedia.cz, Jaroslav Moučka

Jaroslav Moučka, Csfd.cz

Ústav pro studium totalitních režimů: Tváře vyšetřovatelů Státní bezpečnosti

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články