Hlavní obsah

Šéf gangu dostal za obchod s lidmi a znásilnění 18 let

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Hlavní postava skupiny v kauze obchodování s lidmi ve Velké Británii Julius Rigo dostal ve středu u Krajského soudu v Ústí nad Labem trest ve výši 18 let vězení. Na svědomí má mít 5 trestných činů, z toho tři zločiny. Soud kvůli tomu zvýšil horní hranici sazby, hrozilo mu tak až 20 let vězení. Jeho manželka Darina Rigová má jít do vězení na 9 let.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Hlavní obžalovaný Julius Rigo u ústeckého soudu

Článek

Odsouzeno bylo celkem pět lidí. Rigovi si měli přijít svou činností na téměř 16 milionů korun. Rozsudek zatím není pravomocný, všichni obžalovaní se odvolali.

Policisté zadokumentovali v případu celkem 12 poškozených. Ty Rigovi lákali podle obžaloby mezi lety 2004 až 2016, šlo o většinou o sociálně slabé a nemajetné lidi z Mostu, Bíliny a okolí. Slibovali jim dobře placenou práci ve Velké Británii. Po příjezdu do Manchesteru jim ale odebrali doklady, museli odevzdávat sociální dávky, které dostali. Ženy nutili k prostituci, muže pak k práci v restauracích, obchodech nebo na myčce aut.

Slibovali práci v cizině, bylo z toho otroctví a prostituce. Obžaloba navrhla muži 14 let

Krimi

Zneužívat je měli i k bankovním podvodům, nutit měli novodobé otroky i ke sňatkům s cizinci z mimoevropských zemí. Poslušnost si prý vynucovali bitím, kopáním, taháním za vlasy i ranami pěstí. Rigo měl jednu z žen i znásilnit.

Podle soudce Jana Michanka bylo přípravné řízení ze strany policie provedeno mimořádně kvalitním a nadstandardním způsobem. „V podstatě jsme v rámci hlavního líčení potvrdili výsledky řízení přípravného. Všechny důkazy do sebe zapadají, výpovědi se podporují,“ řekl soudce Michanek.

Dvojí manželství

Rigo byl odsouzen nejen za obchodování s lidmi, ale i za znásilnění, vydírání, nebezpečné vyhrožování a dvojí manželství. Jednu z žen měl celkem šestkrát donutit k pohlavnímu styku. Když už byl ve Velké Británii stíhán, po jednom ze svědků chtěl, aby stáhl svou výpověď. Svou manželku si vzal před časem v Mostě, přitom byl ale od roku 2013 ženatý s Nigerijkou.

Za sexuální večírky i s mladistvou potvrdil soud kuplířům podmínky

Krimi

Kvůli množství závažných trestných činů ze strany Riga soud mimořádně zvýšil horní hranici trestní sazby o třetinu na 20 let. To navrhoval i státní zástupce Lukáš Otipka, ten ale žádal pro Riga trest ve výši 14 let. „Shledáváme u něj jen přitěžující okolnosti. K poškozeným se choval mimořádně bezcitně, ani jednou neprojevil lítost,“ vysvětlil soudce Michanek vyšší trest, než navrhl státní zástupce. „Změny oproti podané obžalobě jsou pouze kosmetické, proto s výrokem o vině souhlasím,“ uvedl Otipka, který si ponechal lhůtu jen v případě trestu pro Julia Riga.

Darině Rigové, která byla dosud bezúhonná, soud vyměřil devítiletý trest v mírnějším typu vězení. Podle Michanka nebyla tak bezcitná jako její manžel. Další z obžalovaných Karel Ádám si má za obchodování s lidmi odsedět 6 let vězení. Dalším obžalovaným je Josef Rigo, který dostal za vydírání trest 18 měsíců podmínečně odložený na dva roky a Blanka Sarköziová za kuplířství dostala dvouletý trest odložený na tři roky. Rigovi mají také některým poškozeným dohromady vrátit miliony korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám