Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jeřábek ve Viťazu zase pookřál a říká: Na vytížení a vše kolem hokeje si nemůžu stěžovat

Těší ho pravidelný vydatný čas na ledě. Po návratu z dvouletého působení v Severní Americe se hokejový obránce Jakub Jeřábek zařadil zpět do české reprezentace už na konci minulé sezony, ale do nominace na mistrovství světa v Bratislavě se nedostal. S přijetím pozvánky od kouče Miloše Říhy na turnaj Karjala ale osmadvacetiletý bek Viťazu Podolsk neváhal.

Jakub Jeřábek
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Účastník světových šampionátů z let 2016 a 2017 neúčast na květnovém turnaji v Bratislavě nakonec vzal z pozitivní stránky. "Smutek byl chvilkový. I celá ta sezona nebyla taková, takže jsem rád, že jsem si po ní vyčistil hlavu a nabral jsem nové síly," řekl Jeřábek.

S účastí na první akci v nové sezoně neváhal a bude rozšiřovat sbírku dosavadních 46 startů za reprezentaci. "V nároďáku se neříká ne. Těšil jsem se sem na tu atmosféru, na kluky a jsem rád, že si zase můžu zahrát za český nároďák," uvedl.

V NHL sehrál za dva roky celkem 38 utkání s bilancí osm bodů za dvě branky a šest asistencí. Ve dvou duelech play-off přidal jednu přihrávku. Oblékl dres posledních dvou vítězů Stanleyova poháru, ale jeho jméno na slavné trofeji chybí.

Loni s Washingtonem byl součástí týmu a chyběl mu potřebný počet zápasů v základní části či alespoň jeden start ve finálové sérii. Za St. Louis nastoupil jen jednou a po pobytu na farmě v San Antoniu v AHL byl v době jeho triumfu už v Evropě.

Je nám líto, video expirovalo.
Na sever Evropy poletí čtyři nováčci. Užívám si to, říká Smejkal

Od nové sezony se rozhodl najít pohodu v klubu, kde po příchodu z extraligové Plzně hrál v sezoně 2016/17. S průměrným časem na ledě 22:46 minuty je nejvytíženějším hráčem Viťazu. "Na vytížení a všechno, co se hokejové stránky týče, si nemůžu stěžovat. Kvůli tomu jsem se vracel, abych hrál a byl důležitou součástí nějakého týmu," podotkl Jeřábek.

Důvěra trenéra Michaila Kravece jej těší. "Nějaká únava tam je, ale zkušeností, jak regenerovat, má člověk hodně. Ba naopak se člověk někdy cítí míň unavený, když toho odehraje víc. Je to pozitivní ve všech pohledech. Člověk má lepší náladu, těší se na zimák každý den. Cizinci musí být vidět. To mě i žene dopředu a doufám, že týmu zatím pomáhám a že je to i vidět," popsal změnu oproti čekání na šanci v NHL.

Podolsku se daří a je s 35 body z 25 utkání třetí v Západní konferenci. "Měli jsme dobrý začátek a od toho se nám to odvíjí. I když týmová forma šla trošku dolů, tak jsme byli furt schopní v zápasech udělat body. Hodně jsme hráli prodloužení a nájezdy," podotkl Jeřábek.

Je rád, že se vrátil do týmu, v kterém to klape. "Před sezonou jsem se s (finským spoluhráčem) Mirem Aaltonenem bavil a on říkal, že by tým nemusel být špatný. Už v přípravě jsme nehráli špatně, tam jsme to ještě výsledky nepotvrdili. Samozřejmě je příjemné, když jsme sezonu takto odstartovali," pochvaloval si Jeřábek.

S Aaltonenem hrál už v sezoně 2016/17, od té doby se finská kolonie rozrostla o obránce Villeho Lajunena a útočníky Pekku Jormakku a Joonase Nättinena. "Musíme říct, že jsme si tam sedli a i v osobním životě je všechno super. Je tam taky hodně kluků, kteří tam byli, když jsem tam už hrál," doplnil Jeřábek.

Nově se setkal s kapitánem Alexandrem Sjominem. Bývalý hráč Washingtonu, Caroliny i Montrealu v předminulé sezoně vyměnil dres Magnitogorsku za Krasnojarsk ve VHL a loni se vrátil do KHL v dresu Viťazu.

"Ne nadarmo je to náš kapitán. Nebudeme se bavit o tom, jaký to je hráč. Spoustu šancí a gólů připraví on. Co se týče kabiny, tak tam má velké slovo. On je typ hráče, že se to musí kolem něj hodně točit. To mu vyhovuje. Proto mu to teď tak jde," řekl Jeřábek.

Po návratu se nastěhoval i do stejného bytového komplexu. "Bydlíme tam všichni a je to příjemné, že se kolikrát navštívíme. Je tam součástí i velká posilovna, bazén a nějaké vířivky," popsal Jeřábek. Ruštinu za dva roky v zámoří také nezapomněl. "I v Americe jsem potkal docela dost ruských kluků, takže jsem měl čas trénovat. Než jsem přijel, tak jsem oprášil azbuku a jsem v tom zase zpátky," podotkl Jeřábek.

Návrat do Evropy mu s partnerkou dal možnost se častěji vidět i s blízkými a přáteli. "Od té doby, co jsem se vrátil, už jsme měli spoustu návštěv. Je to dobré, že je to dvě hodiny letu do Moskvy a nenudíme se přes sezonu," dodal Jeřábek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články