Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Vražedným robotům nejspíš odzvonilo. Nový Terminátor je kasovní katastrofa

Kultura

  5:00
LOS ANGELES - Ani návrat ke kořenům a přítomnost Lindy Hamiltonové a Arnolda Schwarzeneggera nezachránila snímek Terminátor: Temný osud. Mohl by být jedním z mála novodobých filmů, které si na sebe ani nevydělají. Naznačované další díly tak s největší pravděpodobností nepřijdou.

Sára Connorová (Linda Hamiltonová) se s terminátory nemaže. Snímek Terminátor: Temný osud (2019). Režie: Tim Miller. foto: Paramount Pictures

Snímek režiséra Tima Millera (Deadpool) měl být nostalgickou jízdou pro fanoušky prvních dvou Terminátorů. Svou cílovou skupinu ale neoslovil a z kin si celosvětově po prvním týdnu (kdy jsou tržby pochopitelně nejvyšší) odnáší 125 milionů dolarů. Jeho uváděný rozpočet mezi 185 až 196 miliony dolarů napovídá, že si na sebe možná nedokáže ani vydělat. 

Linda Hamiltonová jako Sára Connorová. Snímek Terminátor: Temný osud (2019)....
Snímek Terminátor: Temný osud (2019). Režie: Tim Miller.

Tím spíše, že k utracené částce je potřeba připočíst ještě náklady na marketingovou kampaň. Ty server Variety odhaduje na dalších zhruba 80 až 100 milionů dolarů. Je tak dokonce možné, že Terminátor skončí ve ztrátě větší než 100 milionů dolarů, což je v dnešní době opravdová filmová výjimka. 

Snímek měl přitom poměrně kladné recenze a kasovní odhady expertů ho předem nezatracovaly. Jedinou „útěchou“ nyní je, že snímek společně financovala studia Paramount, Skydance a Disney, takže se o ztrátu podělí. 

Naděje se upíraly k Číně, která je ohromným trhem a  v poslední době jedním z největších odbytišť hollywoodských filmů. Zde si ale Terminátor vydělal jen 28 milionů. Důvodem může být, že v zemi nejsou populární předchozí filmy. 

Stará značka

Terminátor

„Udělali špatné rozhodnutí, když ten film schválili s tak ohromným rozpočtem,“ myslí si Eric Handler, mediální analytik společnosti MKM Media. „Je to stárnoucí značka se stárnoucími herci. Rozhodně už to nemá zdaleka ten stejný potenciál jako kdysi,“ uzavírá. 

Temný osud přitom neměl být posledním Terminátorem. Ačkoliv pokračování oficiálně oznámeno nebylo, i James Cameron, otec celé ságy, s ním počítal. „Vyhrnuli jsme si rukávy a zjistili, že se nám příběh dobře rozdělil na tři díly, takže máme rozhodně co vyprávět. Pokud se nám poštěstí a Temný osud bude mít úspěch, tak víme, kam budeme mířit v dalších dílech,“ prohlásil v jednom z rozhovorů před několika měsíci Cameron.

Podobný osud měl i nedávno uvedený film Blíženec režiséra Anga Leeho. Akční podívaná s Willem Smithem (a jeho mladší verzí) v hlavní roli byla sice řemeslně dokonalá, ale fanoušky nepřitáhla. Při porovnání nákladů a výdělků snímek skončil s přibližnou ztrátou 75 milionů dolarů. 

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...