Domů
Emise CO2
Čína a Francie reagují na výstup USA z Pařížské dohody její opětovnou podporou
Paříž, klimatická dohoda COP21

Čína a Francie reagují na výstup USA z Pařížské dohody její opětovnou podporou

Francouzský prezident Emmanuel Macron a čínský prezident Xi Jinping ve středu vydali společné prohlášení, kterým znovu potvrdili svou silnou podporu Pařížské dohody. Učinili tak po rozhodnutí Spojených států, které mají v plánu po čtyřech letech od dohody odstoupit. O prohlášení ve středu informovala agentura Reuters.

USA v pondělí podnikly první formální krok v jednoletém procesu k ukončení globálního paktu, který je součástí širší strategie prezidenta Donalda Trumpa ke snížení regulace amerického průmyslu. Jakmile vystoupí, stanou se prakticky jedinou zemí mimo dohodu.

Vědci a mnoho světových vlád však naléhavě žádají rychlé kroky v boji proti nejhorším dopadům změny klimatu. Velká většina vnitrostátních závazků přijatých v Pařížské dohodě z roku 2015 nestačí k tomu, aby zabránila vážnému poškození globálního oteplování, uvedli vědci v nové výzkumné zprávě vydané v úterý.

Na letošním summitu G20 se Čína i Francie zavázaly aktualizovat své snahy v boji proti změně klimatu nad rámec svých současných závazků, aby odrážely jejich nejvyšší možné ambice.

Smluvními stranami Pařížské dohody jsou státy ze všech pěti kontinentů světa. Ruská federace ji podpořila čerstvě v září tohoto roku.

Pařížská dohoda zahrnuje dlouhodobý cíl ochrany klimatu, jímž je přispět k udržení nárůstu průměrné globální teploty výrazně pod hranicí 2 °C v porovnání s obdobím před průmyslovou revolucí a usilovat o to, aby nárůst teploty nepřekročil hranici 1,5 °C.

Dále přináší významnou změnu, pokud jde o závazky snižování emisí skleníkových plynů. Dohoda totiž ukládá nejen rozvinutým, ale i rozvojovým státům povinnost stanovit si vnitrostátní redukční příspěvky k dosažení cíle dohody.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(4)
Rimmerak
7. listopad 2019, 09:16

A zavede na USA někdo sankce? Docela by se to hodilo.

Milan Vaněček
7. listopad 2019, 11:26

Na rozdíl od Francie, která bude mít po roce 2030 obrovské problémy s vyřazováním (a náhradou) svých starých jaderných elektráren, a Čínou, kde bude i po roce 2030 dominovat uhlí,

v USA už v té době uhelné elektrárny téměř vymizí a dominovat budou OZE a plyn.

OZE a plyn jsou ideální kombinace pro státy, které nemají tolik vodních elektráren jako Norsko či Švýcarsko či Rakousko, a chtějí omezit vypouštění škodlivin do ovzduší.

Nechápu, proč bychom měli na někoho zavádět sankce, kdo ryze tržním způsobem vyřazuje špinavé uhlí z výroby elektřiny a ani nestaví nové JE.

JVr
7. listopad 2019, 16:29

No myslím, že předně si je třeba uvědomit, že USA má nejvyšší uhlíkovou stopu na obyvatele, a z toho důvodu je to ten nejdůležitější stát, který by měl závazky Pařížské dohody plnit. Navíc je to velký stát.

Navíc je to stát s poměrně vysokou životní úrovní. A pokud si tento stát řekne: "a vite co já na to s**u" není to rozhodně dobrá zpráva. Jak pak můžeme dodržování takové dohody chtít po státech Afriky, či JV Asie? Stačí když čtu ty příspěvky Čecháčků: "jo my si tady k**íme ekonomiku zelenými nesmysly, a v Číně, Indii a Vietnamu si klidně staví nové uhelné elektrárny.."

Tím nijak nechci zpochybňovat poměrně pozitivní směr energetiky v USA. Ale ten je také dán tím, že moc US prezidenta není neomezená, a že si energetickou politiku částečně definují jednotlivé státy federace... A nemalá část současné politické reprezentace USA je demokratická, která chce závazky dohody plnit.

Problém je ale nejen v tom, že to dohodu potápí, ale také v tom že energetika není jediným sektorem, kde se produkuje CO2.

Trumpik dle svého hesla razí ryze kapitalistický a sobecký přístup, "po nás potopa". Tedy za jeho období se má ekonomika a životní úroveň občanů zlepšit, avšak na úkor ostatních států, a budoucnosti (bezpečnostní i environmentální).

energetik II
7. listopad 2019, 15:11

Pokud bude politika USA nadále pokračovat ve stejném duchu /Iránská jaderná dohoda, Ochrana klimatu, všeobecné zavádění cel, ....atd./ , tak si myslím, že se dočkáme zajímavého přeorientování Paříže, Londýna, Berlína, Říma... na Peking. Kdoví, jaké budou existovat vazby mezi mocnostmi za nějakých 10 nebo 15 let. Macrona jako politika zrovna moc nemusím , ale zdá se mi, že se začíná měnit k lepšímu , už se mu tolik neklepou kolena z USA , zatím to ještě není ten slavný Charles de Gaulle, který vystoupil z NATO nebo Jacques Chirac, který napadl G.W.Bushe za útok na Irák, ale první slušné momenty tu už vidím. Nedávno čínský prezident v Paříži, nyní zase Macron v Pekingu a při tom se podepisují obchodní dohody za desítky miliard USD. Letos v březnu Xi podepsal v Paříži nákup 300 !! letounů Airbus za 34 mld. USD , Boeing tak ostrouhal, nyní Macron v Pekingu zase podepsal nové smlouvy za 15 mld. USD. Francie v Číně velmi ráda nahradí z Číny odcházející USA .

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se