reklama

Známí herci startují kampaň, která pomůže lidem „zazděným za živa“

reklama

Agentura ArtAgent za podpory známých herců, které zastupuje, startuje charitativně-osvětovou kampaň „Mrkej a pomáhej“. Ta má upozornit na závažnou neurologickou poruchu – dosud málo známý locked-in syndrom („zazděný za živa“) – a zároveň výtěžkem pomoci dvanáctiletému Markovi, který touto poruchou trpí.

Jsou to tři roky, co imunitu tehdy devítiletého Marka napadl vzácný virus, jenž z dosud zdravého chlapce udělal během krátké doby kvadruplegika, který, ačkoliv plně rozumí a vnímá, je schopen se dorozumívat pouze mrkáním. Jeho stav byl diagnostikován jako locked-in syndrom, kdy dochází k ochrnutí všech svalů ovlivnitelných vůlí, s výjimkou těch očních.

Když jsem se o Markovi dozvěděla, absolutně se mne to jako mámy dvou dětí dotklo. Představa, že se něco takového stane v mé rodině, mi vháněla slzy do očí. Už dlouho jsme chtěli s našimi herci udělat nějaký charitativní projekt, a tohle byl jasný impulz. Vznikl projekt, se kterým všichni naši herci souhlasili,“ říká Lenka Daňková, majitelka agentury ArtAgent. 

Kampaň, během které vznikne charitativní kalendář, podpisové karty a fotografie s heslem „Mrkej a pomáhej“, se zúčastní například herci Jan Šťastný, Kristýna Leichtová, Dana Morávková, Kristýna Podzimková a mnoho dalších, v podstatě navazuje na sbírku, kterou pro Marka v divadle X10 v roce 2017 uspořádal herec Adam Ernest. „Lhostejnost považuji za jednu z nejnebezpečnějších lidských vlastností, proto jsem nemohl pouze přihlížet, když se v mé blízkosti přihodilo neštěstí tak intenzivního rozsahu. Díky mé rodině, přátelům a kolegům se nám před dvěma lety podařilo vybrat více než 100 00 korun. Doufáme, že díky dalšímu charitativnímu koncertu, který proběhne 29. února 2020 v pražském klubu Fuchs2 a kampani, do které se letos zapojila i agentura ArtAgent, se částka pro Marka a jeho rodinu zmnohonásobí a o syndromu se dozví co nejvíce lidí,“  říká herec a muzikant Adam Ernest.

Zdravotní stav Marka vyžaduje nepřetržitou péči a vzhledem k tomu, že se o Marka stará rodina v domácím prostředí, je péče o něj velmi psychicky i fyzicky náročná. „Na zdravotnické služby a zajištění rehabilitace však pojišťovna přispívá poměrně málo peněz. Každodenní rutina, jako je cvičení, polohování, podávání jídla sondou, speciální masáže atd. je velmi vysilující, a proto je pomoc externího zdravotníka pro rodinu zásadní,“ podotýká Jiřina Ernestová, která rodině pomáhá s Markovou výukou.

O Locked-in syndromu byl před 12 lety natočen slavný film Skafandr a motýl, který zpracovával skutečný příběh editora módního časopisu, a jenž byl natočen podle knihy, kterou doslova „namrkal“.  „Už tehdy, při čtení knihy, jsem byla tímto syndromem fascinována. Když Adam Ernest přišel s nápadem podpořit Marka, který se přesně s tímto syndromem potýká, ani jsem nemrkala a souhlasila. Autor by jistě knihu nenapsal bez zázemí a pomoci lidí, kteří o nemocného pečují, a tak pevně věřím, že i Markův osud nebude lidem lhostejný,“ uzavírá za umělce agentury ArtAgent herečka Kristýna Podzimková.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama