Parkem roku jsou Tyršovy sady v Pardubicích, ocenění putuje i do Prahy a Zlína

Vítězem soutěže Park roku se letos staly Tyršovy sady – Podzámecký park v Pardubicích. Druhé místo obsadily hned dva projekty. U poroty uspěly jak Čelakovského sady v okolí pražského Národního muzea, tak i Velískova zahrada ve Zlíně. Třetí místo získala obnova centrální části Královské obory Stromovka v Praze. Výsledky ve středu zveřejnil Svaz zakládání a údržby zeleně.

Pardubice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tyršovy sady sloužily jako park již ve třicátých letech minulého století. Město Pardubice je ale chtělo proměnit v soudobý městský park, který by ale respektoval historický i přírodní charakter prostoru. 

Magistrát proto nechal sady před čtyřmi lety upravit za zhruba 105 milionů korun, na část projektu získal evropské dotace.

Osou parku se v roce 2015 stala nová zastřešená promenáda se sezením, kterou na jedné straně lemuje dětské hřiště z dřevených prvků. Parkem se lidé dostanou k zámeckému biotopu s vodním tokem, přes který se klene několik mostků. Revitalizace pak získala v roce 2017 také ocenění Stavba roku Pardubického kraje.

O titul Park roku 2019 se ucházelo celkem čtrnáct parků, což je nejvíce v historii této soutěže, kterou pořádá Svaz zakládání a údržby zeleně již od roku 2003.

Kromě prvního až třetího místa získala další kvalitní díla ceny partnerů soutěže. Jsou mezi nimi park u kostela v Tišnově v okrese Brno-venkov, park u kostela Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Orlicí a lesopark Skalky v Novém Jičíně.

Honza Ptáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme