Máte pocit, že zešílíte a doma s puberťákem nevydržíte? 7 rad od psychiatrů, jak to překonat

Máte pocit, že zešílíte a doma s puberťákem nevydržíte? 7 rad od psychiatrů, jak to překonat
Zdroj: Pixabay.com
Mít doma puberťáka není vůbec lehké.Každý puberťák si myslí, že jeho problém je ten je větší a musí ho řešit všichni kolem něj.Když chcete dítěti něco zakázat, řekněte mu proč.Když za vámi vaše dítě přijde s tím, že má staré otrhané džíny a jeho spolužáci mají lepší, nesmějte se.+ 1 fotka+ 2 fotky

Puberta je velmi náročné období nejen pro děti, ale především pro jejich rodiče. Jenže jak takové období přežít? Těchto 7 rad vám napoví.

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 07. 11. 2019 10:16

Pokud máte doma puberťáka a už nevíte, kudy kam, máme pro vás 7 rad, které vám řeknou, jak toto náročné období přežít. Snažit se ale musí nejenom dítě, ale i rodiče. Vše je o vzájemné spolupráci. Přece jen nikdo nechce mít doma peklo.

1. Problémy

Každý puberťák si myslí, že jeho problém je ten největší a musí ho řešit všichni kolem něj. Jenže většinou řeší úplnou maličkost. Vy jako rodiče byste si z toho ale neměli dělat legraci a měli byste respektovat, že to, co právě řeší, je pro něj opravdu problémem.

2. Neokřikujte ho

Když budete vaše dítě pořád napomínat a říkat mu, co má dělat, schválně to udělá tak, jak si nepřejete. Nechte ho, ať se také spálí a příště už to neudělá. Jedině se pak budete hádat a to je opravdu zbytečné. Musí si na to prostě přijít samo.

3. Vysvětlete zákazy

Když chcete dítěti něco zakázat, řekněte mu proč. Vysvětlete mu, proč jste se rozhodli takhle a co by se muselo změnit, abyste se rozhodli jinak. Dítě by se pak mohlo cítit poníženě. A to samozřejmě nikdo nechce.

4. Oblečení

Když za vámi vaše dítě přijde s tím, že má staré otrhané džíny a jeho spolužáci mají lepší, nesmějte se mu. Navrhněte řešení, kdy mu nějaké nové džíny pořídíte. Rozhodně mu je ale nekupujte hned, jak si řekne. Prostě si s ním o tom promluvte. Něco za něco.

5. Nekřičte

Když s ním o něčem diskutujete, nezvyšujte hlas. Tím opravdu nic nevyřešíte. Zkuste si s vaším puberťákem promluvit normálně, v klidu, jako s dospělým člověkem. Uvidíte, že vás bude lépe vnímat a rychleji se doberete nějakého závěru.

6. Nedovolte mu vše

Když za vámi váš potomek s čímkoliv přijde, nedovolujte mu vždy vše. Navykne si na to, že mu říkáte na všechny jeho požadavky pořád ANO a postupem času se vás přestane ptát. Pak vám přeroste přes hlavu a budete mít doma peklo.

7. Pozornost

Buďte k vašemu puberťákovi vnímaví. Respektujte jeho život, vztahy a problémy ve škole. Nechovejte se k němu jako k malému dítěti a neberte jeho problémy na lehkou váhu. Na některé věci si musí přijít dítě samo.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články