Hudební oddělení teplické knihovny slouží návštěvníkům už 60 let
Vystoupení tenoristy Dominika Polívky. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Teplice – Ve středu 6. listopadu zahájila Regionální knihovna v Teplicích sérii hudebních pořadů v rámci oslav 60 let trvání svého hudebního oddělení. První koncert patřil studentům pěveckého oddělení teplické konzervatoře, kteří vystoupili v programu nazvaném Teplické bel canto. Pro budoucí operní pěvce bylo středeční zpívání v knihovně krom jiného také generálkou před velkou soutěží konzervatoristů v Pardubicích.

Na pódiu se publiku představily sopranistky Julie Rovenská, Petra Kerdová, Dominik Polívka (tenor) a Matěj Kotrba (baryton). Na klavír je střídavě doprovodili Jan Valta a Irina Lorenc. V podání mladých pěvců zaznělo několik lidových písní. Mezi nimi Slunéčko zachodí, Měl jsem já panenku nebo Keď jsem išel cez horu. Z operních árií přednesli s velkým nadšením a dokonalou průpravou Ronildu z Händelovy opery Xerxes, Marmotte L.v. Beethovena, Papagena Mozartovy Kouzelné flétny nebo árii Figara z Mozartovy Figarovy svatby. Obdivuhodné výkony studentů konzervatoře odměnilo publikum v závěru koncertu potleskem vstoje.

Pracovník teplické knihovny Pavel Kratochvíl návštěvníkům připomněl, že tradice pořádání hudebních večerů v knihovně začala už v 50. letech minulého století. Knihovna v 80. letech spolupracovala se Severočeskou filharmonií Teplice a později právě s teplickou konzervatoří. Další akcí v rámci oslav 60 let hudebního oddělení teplické knihovny bude Klavírní recitál Aleny Koudelkové v úterý 19. listopadu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru