Případ údajného zneužití dvou žen v církvi je promlčený, policie vyšetřování odložila

ČTK ČTK
7. 11. 2019 16:31
Policie odložila případ kněze českobudějovického biskupství, který byl podezřelý ze sexuálního zneužívání v 90. letech. Dozorující státní zástupce Karel Váňa uvedl, že kriminalisté věc odložili kvůli promlčení. Policie letos mimo jiné prověřovala i možnou nečinnost biskupů Jiřího Paďoura a Vlastimila Kročila. Kriminalisté však nepotvrdili ani pochybení hodnostářů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

O odložení případu informoval mluvčí českobudějovického biskupství Miroslav Bína. Státní zástupce Váňa uvedl, že "s ohledem na to, že nebyly zjištěny žádné skutečnosti, které by měly vliv na běh promlčecí doby, dospěl policejní orgán k závěru, že promlčení by v tomto konkrétním případě nastalo v průběhu roku 2002."

Vyšetřování prověřovalo, zda se kněz dopustil v období mezi lety 1991 až 1999 trestného činu pohlavního zneužívání dvou žen. "Ze strany podezřelého nešlo vůči poškozeným ženám o jednání násilné. Podezřelý však vůči nim zneužil jejich závislosti na něm, jako na všeobecně respektované osobě, která ve svém postavení s přihlédnutím ke kněžskému stavu požívala jejich důvěru," uvedl Váňa.

Kněz sloužil v pelhřimovské farnosti. Kročil už dříve uvedl, že případem se církev zabývala tři roky. Kvůli policejnímu vyšetřování události biskupství postavilo dotyčného kněze mimo službu. "Na tom se zatím nic nemění a je věcí interního církevního postupu o jeho další budoucnosti jednat," řekl Bína.

 

Právě se děje

Další zprávy