Místopředseda slovenského parlamentu Glváč rezignoval kvůli kontaktům na podnikatele Kočnera

Místopředseda slovenského parlamentu za nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie Martin Glváč ve čtvrtek oznámil rezignaci. Učinil tak na sociální síti a v reakci na kritiku kvůli svým kontaktům s podnikatelem Marianem Kočnerem, který byl obžalován kromě jiného z objednání loňské vraždy novináře Jána Kuciaka.

Tento článek je více než rok starý.

Bratislava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Glváč, místopředseda slovenského parlamentu

Martin Glváč, místopředseda slovenského parlamentu | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Glváč je zatím nejvýše postaveným politikem, který přišel o funkci kvůli své komunikaci s Kočnerem. Již v září odstoupila z postu státní tajemnice ministerstva spravedlnosti Monika Jankovská (rovněž za Směr-sociální demokracie), byť popřela informace médií, že si s Kočnerem vyměnila několik tisíc zpráv.

Podle přepisů Glváč v minulosti komunikoval s Kočnerem například o transakcích s realitami, o politice či o personálních otázkách. Jinou jeho údajnou komunikaci s Kočnerem v říjnu zase zveřejnil šéf protikorupčního parlamentního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič.

O přerušení funkce kvůli Kočnerovi požádal první slovenský soudce. Probíral s ním různé kauzy

Číst článek

Opozice minulý týden vyvolala mimořádnou schůzi sněmovny o odvolání Glváče. Její konání koalice ale zablokovala. Mezitím jedna ze tří vládních stran oznámila, že svolání další schůze by již podpořila.

Glváč tvrdil, že v celé kauze nejde o jeho osobu, ale o špinavou kampaň před parlamentními volbami, které se na Slovensku uskuteční na konci února příštího roku. Uvedl rovněž, že z funkcí by měli odstoupit všichni, včetně například Matoviče, kteří v minulosti podle něj byli v kontaktu s Kočnerem.

Dosavadní místopředseda parlamentu Glváč patří k zakládajícím členům Směru-SD a je členem předsednictva této strany. V letech 2012 až 2016 byl ministrem obrany.

Vražda Jána Kuciaka: prokuratura podala obžalobu na Kočnera a tři další obviněné. Pátý uzavřel dohodu

Číst článek

Letos v lednu slovenská média informovala, že Glváč si ještě jako ministr obrany vyměňoval zprávy, včetně intimních vzkazů, také s jednou z nyní obžalovaných v případu Kuciakovy vraždy Alenou Zsuzsovou. Tuto kauzu Glváč ustál. Slovenská média označila Zsuzsovou za Kočnerovu volavku.

Kvůli komunikaci s Kočnerem dříve požádalo o přerušení funkce či bylo postaveno mimo službu i několik slovenských soudců. Ze stejného důvodu už na jaře rezignoval náměstek generálního prokurátora Jaromíra Čižnára. V lednu zase Čižnár odvolal jiného svého náměstka Reného Vaneka, a to kvůli tomu, že Vanek komunikoval se Zsuzsovou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme