Kočner potápí slovenské politiky. Odstoupil místopředseda parlamentu

Místopředseda slovenského parlamentu za nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Martin Glváč dnes oznámil rezignaci. Učinil tak na sociální síti a v reakci na kritiku kvůli svým kontaktům s podnikatelem Marianem Kočnerem, který byl obžalován kromě jiného z objednání loňské vraždy novináře Jána Kuciaka.

Glváč je zatím nejvýše postaveným politikem, který přišel o funkci kvůli své komunikaci s Kočnerem. Již v září odstoupila z postu státní tajemnice ministerstva spravedlnosti Monika Jankovská (rovněž za Směr-SD), byť popřela informace médií, že si s Kočnerem vyměnila několik tisíc zpráv.

Podle přepisů Glváč v minulosti komunikoval s Kočnerem například o transakcích s realitami, o politice či o personálních otázkách. Jinou jeho údajnou komunikaci s Kočnerem v říjnu zase zveřejnil šéf protikorupčního parlamentního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič.

Opozice minulý týden vyvolala mimořádnou schůzi sněmovny o odvolání Glváče. Její konání koalice ale zablokovala. Mezitím jedna ze tří vládních stran oznámila, že svolání další schůze by již podpořila.

Glváč tvrdil, že v celé kauze nejde o jeho osobu, ale o špinavou kampaň před parlamentními volbami, které se na Slovensku uskuteční na konci února příštího roku. Uvedl rovněž, že z funkcí by měli odstoupit všichni, včetně například Matoviče, kteří v minulosti podle něj byli v kontaktu s Kočnerem.

Dosavadní místopředseda parlamentu Glváč patří k zakládajícím členům Směru-SD a je členem předsednictva této strany. V letech 2012 až 2016 byl ministrem obrany.

Letos v lednu slovenská média informovala, že Glváč si ještě jako ministr obrany vyměňoval zprávy, včetně intimních vzkazů, také s jednou z nyní obžalovaných v případu Kuciakovy vraždy Alenou Zsuzsovou. Tuto kauzu Glváč ustál. Slovenská média označila Zsuzsovou za Kočnerovu volavku.

Kvůli komunikaci s Kočnerem dříve požádalo o přerušení funkce či bylo postaveno mimo službu i několik slovenských soudců. Ze stejného důvodu už na jaře rezignoval náměstek generálního prokurátora Jaromíra Čižnára. V lednu zase Čižnár odvolal jiného svého náměstka Reného Vaneka, a to kvůli tomu, že Vanek komunikoval se Zsuzsovou.

Související

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

Více souvisejících

Slovensko Marian Kočner Smer SD

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy