25.4.2024 | Svátek má Marek


KNIHA: Nacisté v Tibetu

8.11.2019

Už samotný název knihy Nacisté v Tibetu vzbuzuje zvědavost, a to nejen u čtenářů, kterým něco říká pojem Ahnenerbe či jména Ernst Schäfer nebo Bruno Beger. Co vůbec dělali nacisté v Tibetu na přelomu let 1938-1939, jaké úkoly plnili výše uvedení muži? Může se zdát, že jde o literaturu žánru sci-fi, ale hned na začátek je třeba uvést, že v knize popisované události se staly a byly zaštiťovány samotným šéfem SS Heinrichem Himmlerem. Te se jak známo zabýval těmi nejméně vědeckými teoriemi, které si umíme představit.

Nacisté v Tibetu

Ernst Schäfer byl velmi populární postavou Německa 30. let minulého století. Jako zoolog a lovec hodně cestoval a když se mu naskytla možnost v barvách SS spolu s několika dalšími Němci vstoupit oficiálně na území Tibetu a do Lhasy, neváhal. Chtěl se kromě jiného věnovat i svému bádání a prostě využil příležitost.

Pětice důstojníků SS se při výpravě pohybovala s hákovými kříži a runami na zavazadlech a vlaječkách a měla za úkol hledat stopy po “Praárijcích”, kteří podle některých teorií měli pocházet právě z Tibetu. Místní obyvatelé byli proto Bruno Begerem různě přeměřováni a zkoumáni, esesáci měli za úkol pracovat na položení základů nové, árijské vědy, která měla popírat dosavadní poznatky skutečných, v očích nacistů “židozednářských pavědců”. Himmler ostatně zbožňoval pofidérní esoteričku Helenu Blavatskou, která diktovala trendy v oblasti astrálního cestování a mixovala různé vědy do svého vlastního světonázoru. Nacisté a okultismus, to prostě patřilo k sobě.

Kniha je poutavým a podrobným popisem expedice, toho, co jí předcházelo a následovalo, a také odpovědí na otázku, proč a čemu nacisté vlastně věřili. Organizace Ahnenerbe (Dědictví předků) byla podle autora brána zcela vážně a fungovala jako seriózní vědecká instituce s tradiční strukturou. Ernst Schäfer byl šéfem jednoho z oddělení a “hlavní postavou” knihy, která podrobně osvětluje události, které mohou být pro mnohé čtenáře jenom těžko uvěřitelné. Kombinace pavědy a německé důkladnosti prostě někdy k neuvěření opravdu je. Expedice SS do Tibetu je vlastně zcela nevýznamnou a asi po právu zapomenutou historickou epizodou. Nicméně velmi zajímavou a v knize čtivě zpracovanou, odhalující nejrůznější pikantérie, které jsou v jiné literatuře faktu o nacistech opomíjené.

Snad jedinou výhradou ke knize, kterou jsme měl v ruce já, je pár chyb (například chybějící písmenka), kterých si při čtení musí všimnout každý, a obsah na závěr, kde je špatné číslování stránek. Kladně naopak hodnotím obrazovou část s fotografiemi, která dobře demonstruje atmosféru a představuje prostředí a hlavní aktéry expedice.

Knihu k recenzi poskytl eshop Megaknihy.cz. Z nabídky novinek literatury faktu o historii si určitě vyberete i vy.

Převzato z Historieblog.cz se souhlasem autora.