Microsoft představuje novinky z konference Ignite 2019

Ignite

V rámci výroční konference Ignite 2019 představila společnost Microsoft širokou škálu nových nástrojů a služeb, které společnostem a jednotlivcům pomohou lépe využívat data, zaměstnancům firem pomohou rychle získat expertízu a využít klíčových nástrojů Azure bez ohledu na to, jakého poskytovatele cloudových služeb mají.

Umělá inteligence je již součástí aktualizací a nových výkonných aplikací v mnohých nástrojích, které každodenně používáme. Stejně tak Microsoft myslí na zajištění bezpečnosti a soukromí.

Z představených novinek vybíráme to nejdůležitější:

  • Nová služba Azure Synapse Analytics vylepšuje schopnosti Azure SQL Data Warehouse o analytické služby na zpracování velkých dat. Díky tomuto propojení je možné získat poznatky ze všech zdrojů dat, z datových skladů a z analytických systémů velkých dat. Zákazníci tak mohou využívat svá data mnohem rychleji, produktivněji a bezpečněji. Hluboká integrace s Power BI a Azure Machine Learning umožňuje rychlou identifikaci důležitých poznatků a aplikování modelů strojového učení s výraznou úsporou času při zavádění těchto služeb.
  • Nově spuštěná služba Azure Arc (preview) přináší možnost využívání robustních Azure služeb na správu zdrojů a jejich zabezpečení, stejně jako možnost nasazení Azure datových služeb v libovolném prostředí – ať už v místní infrastruktuře, v multi-cloudovém prostředí nebo na koncových zařízeních. Zákazníci tak získávají možnost aplikování konzistentního a jednotného přístupu k řízení zdrojů napříč různými prostředími, výraznou úsporu času při nasazování Azure datových služeb či možnosti dynamické škálovatelnosti v libovolném prostředí.
  • Při budování hybridní infrastruktury je portfolio Azure Stack doplněné o zařízení Azure Stack Edge, které představuje plně řiditelné koncové zařízení s implementovanými AI schopnostmi přinášejícími výpočetní kapacitu, úložiště a inteligentní služby do prostředí koncových zařízení.
  • Veřejné uvedení SQL Server 2019 jako centrálního datového hubu s integrovanými pokročilými analytickými a AI službami pro uchovávání, řízení a zpracování různorodých dat, ať už strukturovaných, nestrukturovaných nebo dat z různorodých datových zdrojů.
  • UI Flows – nová funkce robotic process automation (public preview) v nástroji Power Automate (dříve Microsoft Flow), které uživatelům umožňuje převádět ruční úkony na automatizované pracovní postupy zaznamenáváním a zpětným přehráváním činností řízených člověkem. Díky této aktualizaci se Power Automate stává komplexní automatizační platformou.
  • Novinky vMicrosoft 365 pokračují v trendu posouvání uživatele do centra dění a pokrývají šest klíčových oblastí: produktivitu, znalosti, automatizaci, bezpečnost, správu a dodržování shody s předpisy.
  • Nástroje Microsoft 365 využívají AI, aby pomohly uživatelům tvořit, analyzovat, prezentovat jejich práci, to vše s cílem dosahovat co nejvyšších výkonů. Několik příkladů:
    • Play my Emails v Outlooku pro iOS využívá rozpoznání přirozeného hlasu a jazyka k inteligentnímu přečtení nových e-mailů nahlas a ke sdílení změn v plánování (kalendáři). To uživateli umožňuje být neustále v centru dění a reagovat na e-maily i v době, kdy zrovna pracuje na jiných věcech.
    • Vylepšení v Microsoft Stream využívá algoritmy strojového učení k detekci a odstranění nežádoucího šumu v pozadí u jakéhokoli videa. Tím uživateli umožňuje více se soustředit na důležitý obsah.
    • S novým tlačítkem Teams Chat v aplikaci Outlook je snadné přesouvat e-mailovou konverzaci z e-mailu do chatu v aplikaci Teams a zpět.
  • Nová znalostní síť v Microsoft 365 (Project Cortex) je první novou službou v Microsoft 365 od spuštění Microsoft Teams a klíčovým příkladem toho, jak společnost Microsoft nahlíží na transformaci informací a využití znalostí pro uživatele. Project Cortex analyzuje dokumenty a využívá metadata pro vytváření modelů, které umožňují expertům využívat strojové učení. Díky zpracování nestrukturovaného obsahu tak umožňuje běžným uživatelům jednoduše odhalit souvislosti a informace jinak skryté v jednotlivých dokumentech, konverzacích, schůzkách či videích.
  • Nový Microsoft Project – oznámení všeobecné dostupnosti nové verze Microsoft Project je součástí vize Microsoftu v oblasti podpory a řízení týmové spolupráce na projektech. Nový Microsoft Project nabízí jednoduché a intuitivní ovládání pro uživatele, je více integrovaný s aplikacemi Microsoft Teams a Office. Zpřístupňuje tak možnost zakládat projekty běžným uživatelům, při zachování výhod a možností, které od nástroje očekávají zkušení projektoví manažeři.
  • Bezpečnost – Microsoft již tradičně klade vysoký důraz na inovace možností a nástrojů, které umožňují organizacím bojovat s bezpečnostními riziky. Součástí ohlášených novinek tak je celá řada řešení z oblasti bezpečnosti a řízení shody s předpisy.
    • Azure Sentinel – rozšiřuje funkcionality umožňující jednoduše analyzovat události v Linuxu a sítích. Doplňuje nové konektory umožňující sběr informací napříč prostředími Azure, on-premise a dalších cloudů.
    • Insider Risk Management – pomáhá zabránit zaměstnancům v úmyslném porušení vnitřních předpisů a zneužití duševního vlastnictví.
  • Unikátní řešení v nástrojích Microsoft Edge a Microsoft Bing, které spojuje internet s intranetem prostřednictvím služby Microsoft Search v Bingu. Zahrnuje také vysokou úroveň nastavené ochrany soukromí a možnost přechodu z webového vyhledávání přímo do aplikací Microsoft Office.

Platforma Power Platform

Naším cílem je prostřednictvím platforem Dynamics 365 a Power Platform pomoci firmám dosáhnout efektivnějších obchodních výsledků a podniknout aktivní kroky, díky nimž firma získá jedinečné postavení na stále se rychleji rozvíjejícím trhu. Následující nové funkce a produkty podstatně vylepšují Power Platform – bezkonkurenční sadu funkcí, které každému umožňují analyzovat a automatizovat procesy pro transformaci firmy od základů:

  • Robotic process automation (RPA) byl přidán do Power Automate (dříve Microsoft Flow). Přináší řešení, která uživatelům umožňují převádět ruční úkony na automatizované pracovní postupy.
  • Power Virtual Agents (public preview): umožňují zaměstnancům různých oddělení v organizaci (HR, marketing, péče o zákazníka, obchod, finance) jednoduše vytvořit výkonné boty, aniž by k tomu potřebovali datové vědce nebo vývojáře. Vytváření a nasazení inteligentních botů s prvky umělé inteligence je tak možné bez programování.
  • Vylepšení zabezpečení Power BI: špičkové zabezpečení dat bez ohledu na to, odkud se k analytickým datům přistupuje a kde jsou používána:
    • Klasifikace a označení citlivých dat v Power BI prostřednictvím Microsoft Information Protection (MIP) stejným způsobem, jako jsou označeny a chráněny soubory v Office 365 a e-maily v Exchange
    • Označení přetrvává i po exportu dashboardu do Excelu, PowerPointu nebo PDF; je zajištěna bezpečnost citlivých dat i v okamžiku, kdy opouštějí službu Power BI
    • Sledování a ochrana při používání citlivých dat v reálném čase
  • Užší integrace platforem Power Platform a Microsoft Teams – vývojáři aplikací PowerApps mohou nyní publikovat své aplikace přímo v knihovně v Microsoft Teams a jednoduše tak nové firemní aplikace zpřístupnit uživatelům.

Related Posts