Hlavní obsah

Benešová odvolala šéfku plzeňských žalobců Zelenou

Právo, Radim Vaculík, Patrik Biskup
Praha
Aktualizováno

Po patnácti letech má skončit ve funkci šéfky Okresního státního zastupitelství v Plzni Antonie Zelená. Nestane se tak dobrovolně. O jejím nuceném odchodu ve čtvrtek rozhodla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Článek

„Dnešního dne jsem podepsala rozhodnutí o odvolání doktorky Zelené z funkce vedoucí státní zástupkyně. Důvodů je tam několik, mimo jiné neplnila pokyny nadřízeného. Celkem jde o čtyři okruhy, které nebudu blíže uvádět,“ řekla ve čtvrtek Právu Benešová.

Zelená se proti odvolání může bránit podáním tzv. rozkladu, který ale bude znovu posuzovat ministryně.

„Může si proti tomu rozhodnutí podat rozklad, o kterém bych měla znovu rozhodovat já. Předpokládám, že se bude bránit a podá ho, což bude mít odkladný účinek, tedy že do doby, než o rozkladu rozhodnu, zůstane ve funkci,“ upřesnila Benešová.

Benešová: Premiér se mi do ničeho neplete

Domácí

Pokud ministryně potvrdí své prvotní rozhodnutí, je pro šéfku žalobců konec ve funkci definitivní. Pak už se může Zelená bránit jen soudní cestou podáním správní žaloby k soudu, která by však už odkladný účinek neměla.

Sesazení požadovala krajská žalobkyně

Sesazení Zelené z vedoucí funkce požadovala krajská státní zástupkyně Anna Maříková. Ta návrh na její odvolání podala už loni v říjnu. Ministerští úředníci pak zahájili se Zelenou správní řízení, které nyní skončilo rozhodnutím Benešové o jejím odvolání.

Ministryně ve čtvrtek doplnila, že podle mínění krajské žalobkyně Maříkové jde o závažné důvody pro odvolání, na kterém nadále trvá, a Benešová jí tedy nyní dala za pravdu.

Zelená nekomentuje

Okresní žalobkyně už dříve na dotaz Práva, zda si je vědoma nějakého pochybení, řekla, že nebude nic komentovat. V pátek se pozastavila nad tím, že ministryně věc zveřejnila dříve, než jí byla doručena.

„Já žádné rozhodnutí nemám, neznám jeho obsah a nemůžu se k tomu vůbec vyjádřit. Správní řízení je neveřejné, to znamená, pokud paní ministryně poskytla informace z neveřejného správního řízení ještě před tím, než bylo doručeno účastníkům řízení, shledávám to, za, z mého pohledu, jaksi nesprávné,” citovala ČTK Zelenou.

Ta řekla, že sama se vůči všem obviněným chová tak, že respektuje jejich práva. „Vůči mě respektováno nebylo, nic jiného k tomu říct teď nemůžu,” dodala.

Informace nemá ani Maříková. „Žádné rozhodnutí mi do současné doby nebylo doručeno. Vzhledem k tomu, že nejsem účastníkem správního řízení, tak se k tomuto nemohu vyjadřovat,” sdělila ČTK.

Benešová chce zrychlit zákon o žalobcích, mohl by platit už příští rok

Domácí

Zelená vede s přestávkami plzeňské žalobce od roku 2004. Do povědomí veřejnosti se dostala o pět let později, kdy si ji vybral exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v tažení proti takzvaným lenivým soudcům. Stala se součástí týmu, který prováděl prověrky, po kterých ministerští úředníci podali na severočeské soudce několik kárných žalob za neúměrné průtahy.

V roce 2013 se Zelená stěhovala na Vrchní státní zastupitelství v Praze, kde ji tamní šéfka Lenka Bradáčová pověřila funkcí ředitelky odboru trestního řízení. Zpět do Plzně se Zelená vrátila po roce.

V souvislosti s podaným návrhem na její odvolání se spekulovalo, že jde o manažerské selhání. Zelená v minulosti podala několik kárných žalob na své podřízené kvůli údajně mizerné pracovní morálce, ale většinu z nich prohrála.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám