Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policie odložila případ sexuálního zneužívání kněze pro promlčení

Policie odložila případ kněze českobudějovického biskupství, který byl podezřelý ze sexuálního zneužívání v 90. letech. Dozorující státní zástupce Karel Váňa uvedl, že kriminalisté věc odložili kvůli promlčení. O odložení případu včera informoval v tiskové zprávě mluvčí českobudějovického biskupství Miroslav Bína. Policie letos mimo jiné prověřovala i možnou nečinnost biskupů Jiřího Paďoura a Vlastimila Kročila. Kriminalisté však nepotvrdili ani pochybení hodnostářů.

Váňa uvedl, že s ohledem na to, že nebyly zjištěny žádné skutečnosti, které by měly vliv na běh promlčecí doby, dospěl policejní orgán k závěru, že promlčení by v tomto konkrétním případě nastalo v průběhu roku 2002.

Vyšetřování prověřovalo, zda se kněz dopustil v období mezi lety 1991 až 1999 trestného činu pohlavního zneužívání dvou žen. „Ze strany podezřelého nešlo vůči poškozeným ženám o jednání násilné. Podezřelý však vůči nim zneužil jejich závislosti na něm, jako na všeobecně respektované osobě, která ve svém postavení s přihlédnutím ke kněžskému stavu požívala jejich důvěru,“ uvedl Váňa.

Kněz z budějcké diecéze měl sexuálně zneužít mladou ženu. Případ řeší policie

Pelhřimovští kriminalisté začali prověřovat podezření ze sexuálního zneužití mladé ženy knězem budějcké diecéze. Krajská policejní mluvčí z Vysočiny Dana Čírtková řekla, že policisté přijali trestní oznámení. O případu psal server SeznamZpravy....

Kněz sloužil v pelhřimovské farnosti. Kročil už dříve uvedl, že případem se církev zabývala tři roky. Kvůli policejnímu vyšetřování události biskupství postavilo dotyčného kněze mimo službu. „Na tom se zatím nic nemění a je věcí interního církevního postupu o jeho další budoucnosti jednat,“ řekl Bína.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kriminalita, církve, Jihočeský kraj, Vysočina, policie, pohlavní zneužívání, biskupství, Karel Váňa, Jiří Paďour

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie odložila případ sexuálního zneužívání kněze pro promlčení  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.