Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

S kyslíkem, ale v rekordu. Nepálský horolezec zdolal všechny osmitisícovky za půl roku

Velký výkon předvedl nepálský horolezec Nirmal Purja. Zdolal všech čtrnáct osmitisícových vrcholů světa během půl roku. Před ním držel rekordní interval v tomto horolezeckém grandslamu Kim Čchang-ha z Koreje. Tomu to ale zabralo sedm let, deset měsíců a šest dnů. Na rozdíl od Nepálce to však dokázal bez kyslíkových přístrojů.

Mount Everest
zdroj: ČTK/AP autor: Kevin Frayer

Šestatřicetiletý bývalý člen britských speciálních vojenských sil zahájil svou misi s názvem Possible 14/7 výstupem na Annapurnu 23. dubna a završil ji pondělním zdoláním Šiša Pangmy. Mezitím v květnu během 48 hodin vystoupil na vrcholy Mount Everestu, Lhoce a Makalu, čímž se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů.

"Než jsem začal, každý se tomu smál," řekl Purja. "Musíte věřit ve své schopnosti a vždy zůstat pozitivní, protože někdy věci nepůjdou tak, jak byste chtěli. Pak můžete dokázat nemožné," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Nepálec Purja zdolal všechny osmitisícovky za půl roku

"Je to jedinečný milník v horolezectví, co se logistiky, diplomacie a provedení týče," řekl Ital Reinhold Messner, který všech 14 osmitisícových vrcholů zdolal v roce 1986 jako první na světě, navíc bez použití kyslíku.

"Purja dokázal něco, co už dřív slibovalo několik horolezců ze Západu, ale většina z nich s tím ani nezačala," dodal pětasedmdesátiletý Messner, jemuž dobytí Koruny Himálaje trvalo šestnáct let.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články