„Opravdu chcete mít kouř v bytech a zakouřené prádlo při sušení na balkonech? Chcete, aby se zde scházely pochybné existence bez domova či drogově závislí?“ táží se obyvatelé bytových domů Kosmonautů 24 a 26 a Svazácká 38, jimž hnul žlučí návrh na realizaci veřejného ohniště v zastřešené pergole, který přihlásila jedna z tamních obyvatelek.

Očekávaná investice je podle Leony Frndákové asi 120 tisíc korun. Zrealizovat jej chce v Zábřehu uvnitř travnatého sídlištního vnitrobloku mezi ulicemi Kosmonautů, Svazácká, Krasnoarmejců a Jižní. „My chceme, aby tady byl klid a pořádek,“ odmítají projekt lidé, za něž vystupuje Ladislav Hladík.

PODPORA ODJINUD

Autorka podle radnice splnila podmínky pro přihlášení projektu, a to tak, že doložila podporu dalších patnácti obyvatel Jihu. „V konkrétní lokalitě ale podle našich informací návrhy s obyvateli prodiskutovávány nebyly,“ upozorňuje mluvčí Ostravy-Jihu Gabriela Gödelová, podle níž mají lidé možnost hlasovat nejen pro projekty, které se jim líbí, ale rovněž udělit mínusové hlasy těm, které jim „nevoní“.

Na to apelují také odpůrci navrhovaného projektu a nabádají své sousedy, aby elektronicky na stránkách spolecnetvorimejih.cz nebo osobně na úřadu v Horní ulici projekt „potopili“.

MAJÍ TO VE SVÝCH RUKOU

„Veřejné ohniště před domem opravdu nechceme, máme zájem o opravu hřiště pro děti, vybudování pískoviště a dalších atrakcí, opravu dezolátních sušáků na prádlo, umístění laviček pro důchodce nebo nová parkovací místa ve Svazácké ulici. Toto je smysluplné, ne ohniště,“ vzkazují do okolí.

O návrzích do participativního rozpočtu je přitom možné hlasovat už jen do zítřka, tedy neděle 10. listopadu. „Aktuální počty hlasů kvůli hlasovacímu systému IH21 nikdo na radnici nezná, výsledky se dozvíme až po skončení hlasování,“ říká Gödelová, podle níž o (ne)realizaci rozhodují jen hlasující, nikoliv radnice.

Násilník na ulici vytrhl muži peníze, pak utekl