U příležitosti blížícího se třicátého výročí sametové revoluce zavzpomínali, jaká byla Ostrava před třiceti lety a jak se v průběhu let, za osobního přispění každého z nich, měnila. Muži, kteří na krku nosili ostravský primátorský řetěz, probrali tradiční témata od nezaměstnanosti a ovzduší před kriminalitu a dopravu až po to, v čem tkví světlá budoucnost města nebo co se jim ve funkci nepodařilo.

VZPOMÍNKY NA LISTOPAD

Ne po celou dobu během stominutové debaty ale udrželi vážnou tvář či nutkání poškádlit zbylé řečníky. Jak na listopad ´89 vzpomíná Aleš Zedník? „17. listopadu mrzlo. Měl jsem škodovku 105, které zase nešly otevřít dveře, tak jsem musel jet tramvají,“ sdělil svou historku a Macura jej rázem „trumfnul“. „Byl jsem tehdy ucho hned po škole. Možná to nebylo jen věkem, ale i mentálním opožděním, takže jsem se o pátečních listopadových událostech dozvěděl až v pondělí v práci,“ líčil současný primátor města. Evžen Tošenovský zase zavzpomínal, jak predikoval – a tak trochu si to i přál –, že ve funkci nevydrží ani rok. „Fyzicky jsem se však šponoval a ty své dva metry a nějaké to kilo navíc tenkrát skutečně používal,“ smál se dnešní europoslanec.

Leták, který na projekt upozorňuje, odpůrci objevili vyvěšený v ulici Kosmonautů.
Žena chce u domu ohniště. Sousedé v Zábřehu proti tomu bojují

Aleš Zedník ještě doplnil svůj recept na ovládnutí třetí největšího města v zemi: „Peníze, prachy a finance!“ V kontextu dobových událostí, například dlažby z Masarykova náměstí, se tím postaral o nemalé pobavení sálu.

POPICHOVALI SE

Největší odezvu však přineslo téma o směřování městské policie, k níž moderátor poznamenal, že v roce 2014 byla náplní strážníků z 55 procent doprava a ze 45 procent veřejný pořádek, zatímco dnes je poměr devadesát ku deseti v neprospěch veřejného pořádku. „Nevím odkud ta čísla máte, ale já je mám jiná,“ vykrucoval se Macura, načež mu moderátor vysvětlil, že údaje pochází z výroční zprávy městské policie. V ten moment se do debaty vložil Petr Kajnar. „Tak já jsem je vyhnal do ulic a stlačil to na 50 procent, a tys to zase pustil na devadesát?“ vpálil, sám maximálně pobaven, do obličeje vedle něj sedícímu Macurovi.

Nakonec se ale všichni shodli, že Ostrava je v dobré kondici a směřuje v zásadních bodech správným směrem, pouze ji škodí zkreslený mediální obraz, který se za poslední desetiletí, na rozdíl od města samotného, příliš nezměnil. „Když se o Ostravě mluví, tak jsou to vraždy, havárie, požáry nebo epidemie spalniček. To je třeba změnit,“ zdůraznil Čestmír Vlček.

Restaurace Pizza Coloseum připravila Svatomartinskou husu, která je součástí Svatomartinských hodů, 8. listopadu 2019 v Ostravě.
Kuriozita z Ostravy: husí hody s nádechem Itálie