Pobavilo zaplněnou Werk Arenu a dříve narozeným fanouškům oživilo vzpomínky na vůbec první účast třineckého klubu ve finále extraligového play off.

Fanoušci při slavnostním úvodu sledovali přehlídku hokejových hvězd nedávné minulosti, přivítali také Kateřinu Valentovou, rozenou Moravcovou, a Tomáše Moravce, což jsou vnuci zakladatele třineckého hokeje Boleslava Moravce.

Prezident klubu Ján Moder popřál třineckému hokeji rovnou dalších sto úspěšných let a diváci pak vítali své někdejší hráče, z nichž největšího aplausu se dostalo Richardu Královi, historicky nejproduktivnějšímu hráči klubu, který je v Třinci nesmírně oblíben.

Utkání legend v Třinci. Domácí (v bílém) vyhráli nad Vsetínem 8:4.Zdroj: Vladimír Pryček

„V Třinci se vždy cítím jako doma a fanouškům moc děkuji za vřelé přijetí,“ ujistil Král, který ve své době pro Třinec znamenal totéž, co pro Kladno Jágr.

Jedna z pozvaných legend Vladimír Vůjtek starší popřál Třinci do dalších let také vše nejlepší. „Třinec si vybudoval silnou pozici v domácím i mezinárodním hokeji a já mu přeji, aby si ji udržel,“ pravil Vůjtek.

Ke stropu třinecké haly byly zároveň čerstvě vyvěšeny dresy legend, jejichž čísla byla provždy vyřazena z třinecké soupisky. Jedná se o Lubomíra Sekeráše (77), Richarda Krále (91), Jana Peterka (11) a Radka Bonka (14), kapitána prvních třineckých mistrů z roku 2011, který na slavnostní den přiletěl z Kanady, kde už trvale žije.

Utkání legend v Třinci. Domácí (v bílém) vyhráli nad Vsetínem 8:4.Zdroj: Vladimír Pryček

Fanoušci Ocelářů si připravili obří vlajku připomínající devadesátileté výročí klubu, poctivě to vzali i fanoušci Vsetína, kteří dorazili v hojném počtu a aspoň na chvíli zase nasáli atmosféru extraligových časů.

Vsetínskou ikonu Romana Čechmánka doplnil v brance Valachů současný trenér třineckých gólmanů Jaroslav Kameš. „Celý zápas bych už nevydržel,“ přiznal po zápase Čechmánek, jeden ze čtveřice hráčů, kteří v kariéře oblékali i dres Třince. Těmi dalšími byli právě Kameš a také obránci Radim Tesařík a Pavel Táborský.

Zápas legend se hrál podle veteránských pravidel, kdy se za každý faul jelo trestné střílení. Skóre utkání otevřel už po čtrnácti sekundách symbolicky současný manažer Ocelářů Jan Peterek a během večera potvrdil, že je ve formě. Spolu s Králem se podíleli na většině třineckých branek, a v poslední minutě skóre i uzavřel.

„Dal jsem si za úkol hattrick, nakonec jsou z toho dva góly a dvě asistence, což se může jako hattrick brát. A došlo i na hattrick Gordieho Howea. Za brankou jsem přilehl Radima Tesaříka a vyzval jej na pěstní souboj, jenže on nechtěl. I tak to ale beru jako šarvátku,“ vtipkoval Peterek.

Utkání legend v Třinci. Domácí (v bílém) vyhráli nad Vsetínem 8:4.Zdroj: Vladimír Pryček

V průběhu zápasu blahopřáli na audiovizuální kostce nad ledem Třinci k narozeninám hokejové osobnosti nejen z našeho regionu.

Další ikona klubu Peter Hamerlík v jedné z přestávek společně s Jánem Moderem a vybranými hráči pokřtili knihu 90 let třineckého hokeje, jejímž autorem je Luboš Černek, který pokračoval v práci známé třinecké sportovní a novinářské legendy Eduarda Machaczka.

Bývalí hráči, kteří svým uměním bavili před dvaceti lety diváky, předvedli i dnes pohledné akce, byť většina u hokeje nezůstala. Jak se ale říká, pořád to tam někde je. „Nevím, jak kluci, ale já si sem přijel pro zlatou medaili,“ poznamenal po zápase třinecký gólman Radovan Biegl, který během zápasu vysekl semafor a nedostal gól. Podle svých slov se připravoval klasicky jako na každý jiný zápas. „Dal jsem si cigárko,“ upřesnil.

Utkání legend v Třinci. Domácí (v bílém) vyhráli nad Vsetínem 8:4.Zdroj: Vladimír Pryček

Součástí akce byl i prodej pochutin za tehdejší ceny, takže diváci si mohli dát klobásu za 20, pivo za 16, půllitrový džus za 19 či tatranku za 7 korun.

Vydařený večer pak zakončila známá třinecká hymna z dílny písničkáře Jarka Nohavici.

Exhibiční repríza finále 1998: TŽ Třinec – Petra Vsetín 8:4 (2:0, 1:2, 5:2)

Branky a nahrávky: 1. Peterek (Král), 9. Král (Peterek), 24. Sedlák (Peterek, Král), 31. z tr. stř. Král, 34. Kaděra (Chlubna, Kántor), 40. Chlubna (Štefanka), 43. Chlubna (Kaděra, Štefanka), 45. Peterek (Sedlák) – 25. Sršeň (Vlach), 29. Stantien (Jakeš), 33. Broš (Tomajko), 42. Tesařík (Kratěna, Stantien). Rozhodčí: Trombik – Lipina, Brázdil. Diváci: 5400.

Třinec: Biegl (24. Lakosil) – Sekeráš, Kuntoš, Pavelec, Jančařík, Gřegořek, Štefanka – Král, Kaděra, Daňo, Zima, Peterek, Chlubna, Folta, Sedlák, Kántor, Kontšek. Trenéři: Hadamczik, Konečný.

Vsetín: Čechmánek (20. Kameš) – Tesařík, Zubíček, Jakeš, M. Táborský, P. Táborský – Kratěna, Broš, Tomajko, Sršeň, Stantien, Demel, Barus, Krayzel, Vlach. Trenéři: Neliba, Husička.

Slavnostní zahájení stavby poslední části obchvatu Třince.
U Třince začíná dostavba obchvatu
Snímek z Okresního soudu v Novém Jičíně (září 2017), během líčení v případu tragické nehody mezinárodního rychlíku ve Studénce, při níž zemřelo osm cestujících.
Obžalované v případu ze Studénky soud zprostil obžaloby