Kdo se stane sedmapadesátým českým Atletem roku?

O druhém listopadovém víkendu proběhne v hotelu Ambassador – Zlatá husa na Václavském náměstí slavnostní vyhlášení ankety Českého atletického svazu „Atlet roku“. Kdo se stane králem či královnou uplynulé atletické sezóny, se příznivci atletiky dozvědí  v sobotu 9. listopadu na slavnostním galavečeru.

V letošním roce rozhodlo o pořadí 141 hlasujících z řad činovníků, trenérů a zástupců médií. Ti zvolili elitní desítku, ze které se bude rozhodovat o „Atletovi roku“ takto: (v abecedním pořadí) Anežka Drahotová, Zuzana Hejnová, Vít Müller, Nikola Ogrodníková, Filip Sasínek, Tomáš Staněk, Irena Šedivá, Barbora Špotáková, Jakub Vadlejch a Lada Vondrová.

Slavnostní galavečer proběhne v sobotu 9. listopadu v hotelu Ambassador – Zlatá Husa. Večerem bude provázet Aleš Háma. V průběhu programu vystoupí například Mirai, Kristina, Anna K., Slza nebo Chinaski. Přímý přenos na obrazovkách ČT 1 odstartuje v 21:45.

Trochu historie nikoho nezabije.

Ve své historii prošla anketa Atlet roku v Československu a později České republice řadou změn týkajících se soutěžních kategorií. Poprvé se u nás nejlepší atlet vyhlašoval v roce 1962, od té doby byla pouze jednou (1969) přerušena.

Prvních patnáct ročníků (1962-1977) zahrnovalo jedinou volbu, a sice nejlepšího atleta republiky. Osmkrát získali toto ocenění muži, sedmkrát ženy. Od roku 1978 se rozlišovala mužská a ženská kategorie. Takový model ankety vydržel deset let. V olympijském roce 1988 přibyla dvě ocenění pro mládežníky: vyhlášeni byli nejlepší junior a juniorka. V následujících dvou ročnících (1989-90) se spojily obě seniorské kategorie, aby se pak na jediný rok (1991) znovu oddělily.

V letech 1992-1994, kdy vznikala Česká republika a potažmo samostatný ČAS, se vývoj ankety dostal obloukem na začátek, když bylo voleno pouze jediné jméno. Následně se na dva ročníky (1995-96) pro změnu vrátil model z let 1989-90, tedy nejlepší atlet, junior a juniorka. Od roku 1997 se datuje systém, který je praktikován doposud. V Atletovi roku jsou pravidelně vyhlašovány atletické osobnosti uplynulé sezóny ve čtyřech kategoriích: nejlepší atlet, junior, trenér a objev.

Vůbec nejvyšší počet titulů v anketě má na svém kontě oštěpařka Barbora Špotáková, která jich posbírala devět. Koulařka Helena Fibingerová a oštěpař Jan Železný mají po sedmi triumfech. Po šesti prvenstvích získali diskaři Ludvík Daněk, Imrich Bugár a běžkyně Jarmila Kratochvílová.

Rekordmany ankety v samostatné České republice jsou Jan Železný (šest titulů za aktivní kariéru a čtyři jako trenér) a již zmiňovaná Barbora Špotáková, která triumfovala nepřerušeně v letech 2007-2012 a poté přidala prvenství v letech 2014, 2016 a 2017. Následuje desetibojař Roman Šebrle s pěti oceněními Atleta roku (2002-2006).

Nejúspěšnějšími trenéry jsou Dalibor Kupka a Rudolf Černý, kteří získali toto ocenění již pětkrát. Čtyřikrát se stali trenéry roku Jan Železný a Zdeněk Váňa. V kategorii junior roku je rekordmankou výškařka Michaela Hrubá s třemi triumfy (2015-2017).

Nu a kdo se stane sedmapadesátým českým Atletem roku?

V sobotu 9. listopadu 2019 budou příznivci lehké atletiky mít jasno.

(ps, Český atletický svaz, SportovníListy.cz, foto: Petr Skála)