Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Věda

‚Nemá smysl podstupovat riziko.‘ E-cigarety můžou škodit zdraví, varuje nová studie

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: AP Photo

Oxford (Anglie) - Nová studie vědců z univerzity v Ohiu tvrdí, že kouření elektronických cigaret může mít za následek zvýšenou možnost onemocnění kardiovaskulárního systému. Podle hlavního autora Nicholasa Buchanana nemá smysl podstupovat riziko kouření e-cigaret, dokud nebudou jasné důkazy o jejich neškodnosti.
  5:00

Kouření tradičních tabákových cigaret je podle odborníků jedním z největších rizikových faktorů pro onemocnění kardiovaskulární chorobou. Kouření e-cigaret je pak všeobecně vnímáno jako bezpečnější varianta, což potvrzuje i jeden z mnoha výzkumů. 

E-cigarety mění krevní oběh už po jednom použití, ukázala nová studie

Vědci ale v nejnovější studii, která vyšla v časopise Cardiovascular Research, tvrdí, že z hlediska hrozeb pro zdraví nelze podceňovat ani kouření elektronických cigaret. Odborníci se tak shodují na tom, že největší jistotou zůstává nekouřit vůbec. 

„Veřejnost vnímá, že elektronické cigarety jsou neškodné a bezpečnější alternativy k tabákovým cigaretám. Naproti tomu ale existuje stále více důkazů, že e-cigarety a jejich složky jako nikotin, karbonylové sloučeniny, další částice, kovy a aromatické látky mohou mít nepříznivé účinky na kardiovaskulární systém,“ stojí ve studii. „Existuje celá řada liquidů a výrobci vám nemusí říkat, jaké složení mají,“ doplňuje pro The Independent hlavní autor studie Nicholas Buchanan.  

Podle studie hlavní problém tkví právě v liquidech používaných jako náplň do e-cigaret. Liqiudy totiž obvykle obsahují směs propylenglykolu a glycerinu jako rozpouštědla s přidaným nikotinem a příchutěmi. 

Vapovací přípravky.

Množství koncentrace těchto a dalších sloučenin není podle vědců zcela jasné. A v případě velkého množství a dlouhodobého kouření e-cigaret může postupně vést k onemocnění kardiovaskulárního systému. 

K tématu nebezpečí e-cigaret se už v minulosti pro Lidovky.cz vyjádřil i prezident Komory elektronického kouření Robert Hrdlička. Podle něj elektronické cigarety v tuzemsku podléhají mnoha kontrolám. „Pravidla jsou poměrně přísná. Když si směsi člověk koupí jako legální věc, neměly by se v nich toxické látky vyskytovat,“ řekl. 

Šest mrtvých a stovky nemocných. Panika nemá v tuto chvíli žádný důvod, reaguje expertka na kauzu s e-cigaretami

Stává se ale, že si lidé objednávají směsi nelegálně, což pak už může být nebezpečné. „V celé Evropě je striktně daná povolená maximální koncentrace nikotinu v lahvičce o objemu maximálně 10 ml, přičemž z Číny si mohou lidé koupit 100 mililitrů balení čistého nikotinu. Což je jed a je to zakázané,“ dodal Hrdlička. 

S odkazem na údaje Světové zdravotnické organizace se počet lidí kouřících e-cigarety zvýšil z přibližně 7 milionů uživatelů v roce 2011 na 41 milionů v roce 2018. V roce 2021 by elektronické cigarety mělo využívat více než 55 milionů lidí. 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!