Krvácení z nosu nemusí být vždy banalita, to vážnější může přijít i ze zadních dutin, varuje lékař

Krvácení z nosu se může spustit při rýmě, pobytu v nevhodném ovzduší, když nás do nosu někdo uhodí, nebo jen tak bez příčiny. Ale ne vždy jde o banální záležitost.

Pardubice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krvácení z nosu (ilustrační foto)

Jako prevence krvácení z nosu je doporučováno udržovat nosní sliznici přiměřeně vlhkou | Zdroj: Profimedia

Pokud člověk z nosu krvácí jen výjimečně a po několika minutách krev zastaví, podle lékařů jde o normální jev. U častějšího a masivního krvácení je na místě, neprodleně navštívit ambulanci ORL.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co obnáší ošetření tepelnou metodou a jak souvisí s krvácením z nosu darování krve?

„V naší ordinaci se setkáváme spíše se staršími pacienty, okolo šedesáti, sedmdesáti let, kteří se léčí s hypertenzí a současně užívají léky, které zhoršují srážlivost krve. Bez lékařského ošetření tito lidé zpravidla nemají šanci krvácení zastavit, a tak přijdou k nám,“ vysvětluje jednu z příčin pro Český rozhlas Pardubice přednosta ORL kliniky pardubické nemocnice Jan Vodička.

Typy krvácení

O tom, kolik minut by mělo trvat „normální“ krvácení z nosu, zdravotníci neradi mluví. Existují totiž dva typy krvácení, přední a zadní, a od toho se vše odvíjí. „Teče-li krev ze zadní části dutiny, pacientům se většinou nepodaří krev zastavit. V tomto případě je nutné vyšetření na ORL, které potvrdí nebo vyvrátí vážné onemocnění. Krvácení z přední části nosní dutiny bývá mírnější, bez vážných komplikací a člověk by ho měl zarazit ideálně do patnácti minut,“ upřesňuje lékař Jan Vodička.

Praha je mezi 100 městy s nejlepší nemocniční péčí na světě. Žebříček ovládlo Tokio

Číst článek

Nos slouží v zimě jako ohřívač, filtr vzduchu a čistič, proto cévy v dutinách musí být dostatečně prokrvené. Nejvíce cév se setkává na nosní přepážce, v místě, kterému se říká locus kiesselbachi. Pokud vychází krvácení právě odtud, pacient si může snadno pomoci sám.

„Stačí stisknout nosní křídla, mírně předklonit hlavu a efekt se dostaví sám. Ledovat na zadní části krku není třeba, žádné studie neprokázaly, že by to mělo na zastavení krvácení nějaký účinek,“ uvádí lékař a vyvrací tak jeden z rozšířených mýtů. 

Nejlepší je udržovat nosní sliznici přiměřeně vlhkou, jinak vysychá, praská a krvácí. K tomu lze využít zvlhčovačů vzduchu, hlavně v zimních a chladných měsících.

Spouštěče krvácení z nosu:

  • pokud se uhodíme do nosu, nebo nás do něj někdo udeří
  • trauma způsobené například dopravní nehodou
  • kdy požijeme nějakou nelegální drogu, jako je kokain
  • změna počasí
  • hypertenze
  • ve vzácných případech může být příčinou i nádor

Věra Říhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme