Označila za lež prohlášení německé veřejnoprávní mediální společnosti Deutsche Welle (DW), že se zástupce její moskevské kanceláře nesetkal s vedoucím tiskového střediska ruské diplomatické mise. (Foto: Wikimedia)

Ve čtvrtek na své stránce na Facebooku také zveřejnila okolnosti a datum rozhovoru.

„Přesně před měsícem, 7. října 2019, v budově ruského ministerstva zahraničních věcí (budova 1) na Smolenskaja-Sennaja, se uskutečnilo setkání mezi náměstkem ředitele informačního a tiskového oddělení Alexandrem Michajlovičem Bikantovem a šéf-korespondentem moskevské DW Jurijem Jurijevičem Rešetou," napsal Zacharová.

Objasnila, že se jednání zúčastnil také vedoucí oddělení zahraničních korespondentů oddělení a zaměstnanec stejného oddělení. „Schůzka začala ve 16:00 hodin. Místnost 129. Byl podáván čaj a káva. Zeptejte se, zda byly sušenky? Také, hostili jsme,“ poznamenala.

"Jak mohou tak nestydatě na DW lhát? Myslím, že jsou na to tak zvyklí," uvedla Zacharová.

Zástupkyně ruského ministerstva zahraničí citovala prohlášení mluvčí DW Christopha Jumpelta, který uvedl, že takové setkání nebylo a že DW „nemá důvod se omlouvat za objektivní novinářskou práci svých korespondentů a redaktorů“. „Ne, DW se nemusí omlouvat. Po tom by se měli rozpustit. Je to naprostá ostuda,“ zdůraznila.

Na začátku srpna ruské ministerstvo zahraničí protestovalo nejen proti postupu velvyslanectví USA okolo protestů v Moskvě, které interpretovalo jako vměšování do vnitřních záležitostí Ruské federace. Do propagandy byla ale zapojena i média. "Myslím, že se jedná o fenomenální akci západních médií a novinářů, když Deutsche Welle zveřejní výzvu v ruštině: „Moskvané, výjděte!" Právě tak tito antinovináři pokrývají to, k čemu dochází v naší zemi…. Bohužel budeme nuceni upozornil německou stranu – zejména jde o kanál, který má státní financování – naše obavy a praktické kroky, které máme v úmyslu podniknout,“ zdůraznila tehdy Maria Zacharová.

Ve středu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov oznámil skutečnost setkání zástupců DW a ruského ministerstva zahraničí, na které německý televizní kanál připustil, že při pokrytí letních protestů v Moskvě jednal nesprávně. Mluvčí DW se později pokusil ministerské prohlášení vyvrátit. Zacharová v reakci na to uvedla, že bylo zdokumentováno setkání mezi vedoucím tiskového střediska ruského ministerstva zahraničí a zástupcem moskevského úřadu DW, o kterém Lavrov dříve hovořil. „Věděla jsem, že to bude pro DW překvapení, ale jsme připraveni,“ dodala.

Zdroj: pz.cz