Nábor nováčků se armádě daří. Za deset let chce mít 30 tisíc profesionálů

Hlaváč v Událostech, komentářích: Přímý nábor se nám letos podařil (zdroj: ČT24)

Přestože až 40 procent uchazečů o vstup do řad profesionálních vojáků a vojákyň neprojde vstupním sítem, armádě se daří naplňovat plán přímého náboru. V Událostech, komentářích to řekl zástupce náčelníka Generálního štábu Armády ČR Miroslav Hlaváč. V armádě v současnosti slouží profesionálně skoro 22 tisíc lidí. Vláda počítá s tím, že v roce 2030 bude mít armáda až 30 tisíc profesionálů a dalších 10 tisíc mužů a žen v aktivních zálohách.

„V letošním roce se nám podařil naplnit plán přímého náboru na 100 procent. Úplně se nám nepodařil nábor do Univerzity obrany, ale tam (…) jsme dospěli k názoru, že je menší zájem o technické obory, a my budeme hledat další metody, jak přilákat mladé lidi do armády a ke studiu na Univerzitě obrany,“ konstatoval Hlaváč.

Prvotním sítem neprojde zhruba 40 procent zájemců. „Těch, kteří neprojdou ze zdravotních důvodů, je 25 procent. Ostatní neprojdou fyzickými testy nebo se z osobních důvodů sami rozhodnou odejít,“ doplnil zástupce náčelníka Generálního štábu. Čtyřicetiprocentní neúspěšnost uchazečů sice Hlaváč považuje za vysoké číslo, o to víc se ale podle něj musí armáda snažit v rámci rekrutace nováčků.

Věk vojáků z povolání
Zdroj: Euro.cz

V armádě slouží přibližně 12 procent žen ve zbrani. Procentuální poměr mužů a žen v armádě je ale podle Miroslava Hlaváče dlouhodobě zhruba stejný. „Armáda České republiky dává příležitost všem, kdo chtějí. Mají otevřené jakékoliv služební místo. My neděláme rozdíl mezi muži a ženami, my hledáme motivované lidi,“ dodal.

V příštím desetiletí pořídí armáda řadu nových strojů

Česká armáda rovněž obměňuje výzbroj. Na horizontu je dodávka dvanácti amerických vrtulníků. Smlouva se Spojenými státy by měla být podepsána ještě v letošním roce. Helikoptéry za celkem 14,5 miliardy korun by pak měla společnost Bell dodat v roce 2023.

Koncem září vláda schválila koncepci výstavby české armády, která definuje její rozvoj v dalších 10 letech. „A tento rozvoj je naplánován ve dvou milnících, v milníku 2025 a v milníku 2030,“ přiblížil zástupce náčelníka Generálního štábu.

Nejzásadnější a nejvýznamnější strategické projekty jsou podle něj naplánovány už k prvnímu datu. „Mimo vrtulníků budeme pořizovat a přezbrojovat sedmou mechanizovanou brigádu na nové BVP (bojové vozidlo pěchoty), budeme přezbrojovat dělostřelecký pluk na nová děla ráže 155, ale samozřejmě budou i další významné projekty pro jednotky bojové podpory a bojového zabezpečení, tím myslím chemiky a ženisty,“ nastínil Hlaváč.

V plánu je také modernizace 33 tanků. Ještě se ale podle Hlaváče bude armáda rozhodovat, zda nakoupí úplně nové stroje, nebo bude hledat jiné varianty řešení. Zástupce náčelníka Generálního štábu zmínil, že armáda hodlá budovat nový prapor bezpilotních systémů.