Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Johnson sází v předvolební řeži na „vydřičku“ a štěně. A slibuje „ženovládu“

Autor: Darina Jíchová - 
9. listopadu 2019
14:17

Britský premiér Boris Johnson (55) se se svými konzervativci plně věnuje kampani před prosincovými předčasnými volbami. Předseda vlády našel oporu ve své mladé partnerce Carrie Symondsové (31), které láskyplně přezdívá „vydřička“. Bývalá mediální šéfka konzervativců si dokonce kvůli kampani vzala neplacené volno ve své práci, pracuje nyní pro environmentální organizaci Oceana. Voliče na Johnsonovu stranu láká i pomocí roztomilého psa Dilyna, kterého si milenci pořídili, informoval deník Daily Mail.

Jako mediální guru Symondsová dobře ví, jak si získat sympatie veřejnosti. Svoje schopnosti půjčila svému milenci při jeho kampani, na šest týdnů kvůli tomu dokonce opustila svou pozici v organizaci Oceana. Na pomoc si přivolala svou dobrou kamarádku, environmentální aktivistku Nimko Aliovou. Společnost jí dělá také štěně Dilyn.

Carrie Symondsová s kamarádkou Nimko Aliovou a psem Dilynem. Carrie Symondsová s kamarádkou Nimko Aliovou a psem Dilynem. | Twitter Carrie Symondsové

Symondsová veřejně podpořila například poslance Zaca Goldsmithe, o jeho nečekané vítězství ve volbách se postarala už v roce 2017, kdy působila v jeho týmu. Současně je velkou podpůrkyní političek, které za konzervativce kandidují. Od Symondsové se očekává, že bude po Johnsonově boku po celou dobu jeho předvolebního turné.

„Vydřička“ podporuje političky

První přítelkyně silně podporuje také Dehennu Davisonovou (26), která se uchází o křeslo v durhamkém regionu. Pokud by se Davisonové podařilo vyhrát a porazit labouristku Helen Goodmanovou, stala by se vůbec prvním konzervativním zástupcem tohoto kraje. „Když se se mnou Carrie spojila a řekla, že přijede do Bishop Aucklandu, kde kandiduju, a pomůže mi s kampaní, byla jsem nadšená. Je vidět, že Downing Street bere volby vážně,“ sdělila tisku Davisonová.

„Jsem mladá konzervativní kandidátka, nereprezentuju zrovna normu, na kterou jsou voliči zvyklí. Moc pro mě znamená, že se mě Carrie rozhodla podpořit,“ dodala politička. Symondsová plně podporuje genderovou vyváženost v parlamentu. „Carrie je zkušená, má za sebou spoustu kampaní, myslím, že kandidující ženy uvítají, že za nimi stojí právě ona,“ uvedla spoluzakladatelka organizace Woman2Win, kterou zřídila expremiérka Theresa Mayová, baronka Anne Jenkinová. Organizace má zajistit, že se mezi konzervativce dostane více žen.

Johnson má problém se ženami

Podporu členkám Konzervativní strany vyjádřil i premiér Johnson. „Musíme do vlády dostat více žen,“ nechal se slyšet předseda vlády. Jeho úmyslem je změnit tvář konzervativců, nechal se slyšet, že chce vybudovat „ženovládu“. Nicméně Johnsonova vláda se potýká s odchodem prominentních političek jako Amber Ruddová, Mims Daviesová nebo Nicky Morganová.

Zobrazit celou diskusi