Francouzská herečka Valentine Monnierová (62) přišla s obviněním, že byla ve svých 18 letech brutálně znásilněná a viníkem je Roman Polanski. „V roce 1975 jsem byla znásilněná Romanem Polanskim. Neměla jsem na něj žádnou vazbu, ani osobní ani profesní, a vlastně jsem ho sotva znala,“ vypověděla podle zahraničních médií blondýnka.

„Stalo se to poté, co jsme se vrátili z lyžování do jeho horské chatky v Gstaadu ve Švýcarsku,“ uvedla s tím, že na osudný výlet do Alp ji pozvala kamarádka, která Polanského znala. Když se s ním jednou ocitla sama na horské lanovce, hrubými výrazy se jí ptal, zda s ním chce mít pohlavní styk. Odpověděla sice, že ne, ale tím to neskončilo. V noci se objevil v jejím pokoji nahý a strhal z ní oblečení, než se na ni vrhl.

Polanski, kterému tehdy bylo 42, byl malý, ale svalnatý a silný, zatímco ona v 18 vážila pouhých 50 kilo. Rychle tak měl nad ní navrch. „Byla jsem v naprostém šoku,“ přiznává Valentine. „Bylo to extrémně násilné. Udeřil mě a bil, dokud jsem se nevzdala. Pak mě znásilnil a vystavil mě všem možným nepříjemnostem.“

Údajně se ji měl druhý den oscarový režisér omluvit v slzách a zbytek výletu ji prosil, aby nic neříkala. Ona se sice během let pár blízkým lidem a rodině svěřila, ovšem Romana nikdy neudala, také kvůli tomu, že se cítila zahanbená a vinná tím, co se stalo. Měla také strach jít na policii, protože se obávala, že aby známý muž svůj hanebný čin utajil, jistě ji prý zabije.

Nyní se však Francouzka žijící v New Yorku rozhodla konečně promluvit. Dohnal ji k tomu vztek nad pokrytectvím Polanského, kterého v Americe stíhá policie kvůli případu znásilnění školačky (13) v roce 1977. Režisér snímků Rosemary má děťátko či Pianista totiž svůj příběh o tom, jak se k ohavnému činu přiznal a poté opustil zemi, zužitkoval i ve filmu J’accuse’, což už jeho dávná oběť nevydržela.

Její slova ale samozřejmě Polanski popírá. Jeho právník totiž vzkázal: „Roman Polanski striktně odmítá všechna obvinění ze znásilnění.“ Ovšem vzhledem k tomu, že ve Francii jsou zločiny po 20 letech promlčené, nemůže být francouzsko-polský režisér souzen. 

Fotogalerie
18 fotografií