Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman pomohl dostat čínský institut s cejchem špionáže na pražskou školu. Vede ji jeho sponzorka i ministr Havlíček

Čínská vicepremiérka Sun Čchun-lan, hradní kancléř Vratislav Mynář a rektorka Vysoké školy finanční a správní Bohuslava Šenkýřová. Foto: Vysoká škola finanční a správní
Čínská vicepremiérka Sun Čchun-lan, hradní kancléř Vratislav Mynář a rektorka Vysoké školy finanční a správní Bohuslava Šenkýřová. Foto: Vysoká škola finanční a správní

Na pražské Vysoké škole finanční a správní se brzy otevře Konfuciův institut, který provozuje čínské ministerstvo školství a varují před ním tajné služby po celém světě. Jeho otevření napomohl prezident Miloš Zeman. Soukromou vysokou školu vede Bohuslava Šenkýřová, která současnou hlavu státu finančně podpořila ve volební kampani. V představenstvu je ministr průmyslu Karel Havlíček.

Budovu Vysoké školy finanční a správní (VŠFS) loni v prosinci ozářily modré majáčky. Z černého BMW s čínskou vlajkou vystoupila první místopředsedkyně čínské vlády Sun Čchun-lan. Doprovázalo ji několik kolegů z kabinetu včetně ministra školství Čchen Pao-šenga. Právě pod jeho resort spadá Konfuciův institut, který má vysoká škola v lednu 2020 otevřít.

Při vstupu do vysoké školy čínské politiky vítalo zhruba dvacet Číňanů s vlaječkami. Na místě byl i hradní kancléř Vratislav Mynář, který odhalil základní desku nově vznikající pobočky institutu. Ta pražská bude druhou po pracovišti na Univerzitě Palackého v Olomouci, které vzniklo už v roce 2007. O vytvoření dalšího Konfuciova institutu informoval jako první magazín Hospodářských novin Ego!.

Vysoká škola odmítla sdělit, jestli se čínská strana na fungování projektu podílí i finančně. „Jsme soukromý subjekt a vnímáme to jako obchodní tajemství,“ reagovala mluvčí školy Magdalena Straková. Rozhovor s rektorkou podle mluvčí kvůli nabitému programu v nejbližší době není možný. Dohoda o vzniku institutu byla podle webové stránky školy podepsána loni v listopadu na veletrhu v Šanghaji za přítomnosti Miloše Zemana.

Prezident má k vysoké škole blízko z několika důvodů. V roce 2017

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čínský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější