Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Teenager Kolář spasil Zlín. "Ševci" doma udolali Olomouc a opustili sestupové pásmo

Devatenáctiletý obránce Jakub Kolář zajistil Zlínu hubené vítězství 1:0 nad Sigmou Olomouc v 16. kole nejvyšší soutěže. Svěřenci Jana Kameníka si ziskem tří bodů pomohli, ukončili devítizápasovou sérii bez skalpu soupeře a posunuli se na třinácté místo. Hanáci posedmé v řadě nevyhráli a v neúplné tabulce jsou desátí. 

Jakub Kolář (vpravo) ze Zlína v souboji s Jakubem Plškem z Olomouce
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

"Z naší strany to nebylo o kráse, ale splnilo to účel," řekl zlínský brankář Matej Rakovan.

"Mačkali jsme je jako citron, ale nic z toho. Třeba se dáme do kupy během reprezentační přestávky a budeme první, kdo porazí Slavii," kontroval jeho olomoucký protějšek Miloš Buchta, jehož celek po pauze přivítá sešívané doma.

Utkání se od prvních minut hrálo pod taktovkou hostujícího týmu. Jeho hráči byli rychlejší, mnohem lépe kombinovali a vytvořili si velkou územní převahu. Už ve 2. minutě pálil Houska do zdi z přímého kopu, Gonzálezovu střelu vyrazil brankář Rakovan a Plškovu příležitost zblokovala přetížená zlínská obrana.

"Ševci" se částečně probrali až v polovině úvodního dějství. Poznar pálil nad, pak Čanturišviliho ránu zblokoval Beneš a Kolářova hlavička mířila těsně vedle.

Po přestávce Zlín částečně srovnal krok, ale k ohrožení svatyně Buchty se na rozdíl od Sigmy dlouho nedostával. Houskovu střelu vyrazil pozorný Rakovan a domácí gólman se stal hrdinou okamžiku i v 59. minutě, kdy rozesmutnil Gonzáleze. "Měl jsem štěstí, vytáhl jsem to konečky prstů," oddychl si Rakovan. "Celkově to ale bylo trápení, hodně jsme běhali bez míče," připustil.

V závěru střetnutí však přidal na obrátkách Zlín. Nejprve sice velkou šanci zahodil hostující Houska, ale poté domácí Podio orazítkoval tyč a dvě minuty před koncem rozhodl o vítězství Kolář. Přibližně z 13 metrů trefil přesně propadnutý centr a mohl se radovat z premiérového ligového zásahu. "Byl to nejkrásnější moment v mé dosavadní kariéře," řekl Kolář.

"Bylo to nechytatelné. Balon vylétl z chumlu hráčů a nic jsem nemohl dělat," litoval Buchta.

Fastav Zlín - Sigma Olomouc 1:0 (0:0)

Branka: 88. Kolář. Rozhodčí: Orel - Hájek, Kříž. ŽK: Zmrzlý (Olomouc). Diváci: 3081.

Zlín: Rakovan - Cedidla, Buchta, Kolář - Matejov, Folprecht (72. Džafič), Podio, Čanturišvili (86. Janetzký), Bartošák - Wágner (66. Železník), Poznar. Trenér: Kameník.

Olomouc: Buchta - Zima, Beneš, Jemelka - Zmrzlý - Hála (80. Zahradníček), González (72. Texl), Houska, Falta - Plšek (57. Chytil), Yunis. Trenér: Radoslav Látal.

Jan Kameník (trenér Zlína): "Nevstoupili jsme do utkání dobře. Soupeř hodně kombinoval, vlastní pasivitou jsme pustili Olomouc do hry a museli jsme být rádi, že jsme nedostali gól. Ve druhé půli přišlo oživení, začali jsme si vytvářet brankové příležitosti. Dočkali jsme se až na konci. Jsou to cenné body, na které jsme dlouho čekali. O Kolářovi jsme nepochybovali - je s námi přes tři měsíce, padla na něj první volba a dobře se ukázal už v pohárovém zápase v Mladé Boleslavi. Nepanikařil, je klidný na míči, dokáže dobře rozehrát a jeho gól byl výsledkem jeho herního pojetí."

Radoslav Látal (trenér Olomouce): "Je to zklamání. Budu se opakovat, zase jsme dostali gól v závěru, byť jsem hráče upozorňoval, že zápas může rozhodnout jedna jediná situace. V první půli jsme opticky hráli, byli jsme lepší, ale nedostali jsme se do šance. Chyběla nám finální fáze. Po přestávce jsme zase měli příležitosti, ale nic jsme nedali. Musím být proto hodně kritický. Nevyužili jsme ani řadu standardních situací, nic jsme si z nich nevytvořili. V závěru jsme zase podcenili jednu situaci a zase jsme na to doplatili. Pokud mužstvo nemá charakter, bude se muset obměnit. To není jen otázka po dnešním zápase."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články