V Zubrnicích letos obnovili přes půl kilometru tratě, pokračovat budou na jaře

Obnova trati Zubrnice - Lovečkovice. Pramen: Zubrnická museální železniceObnova trati Zubrnice - Lovečkovice. Pramen: Zubrnická museální železnice

Spolek Zubrnická museální železnice završil své letošní snažení o obnovu zhruba pětikilometrového úseku tratě ze Zubrnic do Lovečkovic. Letos nadšenci

Spolek Zubrnická museální železnice završil své letošní snažení o obnovu zhruba pětikilometrového úseku tratě ze Zubrnic do Lovečkovic. Letos nadšenci a dobrovolníci obnovili 600 metrů kolejí, pokračovat budou na jaře, sdělil statutární zástupce spolku Radek Kubala.

Zubrnická museální železnice zahájila v květnu kampaň Příští stanice Lovečkovice, jejímž cílem je vybrat peníze na obnovu trati až do Lovečkovic. Podle údajů na stránkách spolku se zatím vybralo přes milion korun, letos se trať podařilo obnovit do kilometru 6,8. Za práce bylo letos utraceno 845 tisíc korun.

Cílem pro příští rok je překročení hranice okresů Ústí nad Labem a Litoměřice (tedy i katastrů obcí Zubrnice a Lovečkovice, km 7,2 km) a dotáhnout koleje do kilometru 7,8. K tomu bude spolek potřebovat dalších 1,8 milionu. Pak budou zbývat ještě zhruba tři kilometry do Lovečkovic. Dobu, než se poprvé cestující svezou po obnoveném úseku ze Zubrnic do Lovečkovic, spolek odhaduje na šest až osm let.

https://www.facebook.com/www.zubrnickazeleznice.cz/posts/2651262648272795

Železniční trať, která původně vedla z Velkého Března přes Zubrnice a Lovečkovice do Úštěku, byla v roce 1978 rozhodnutím tehdejších orgánů zrušena. V úseku Lovečkovice – Úštěk horní nádraží byla trať snesena, z Velkého Března do Lovečkovic sice zůstala částečně zachovaná, část ze Zubrnic dále na Lovečkovice je ale dávno nepoužitelná.

Spolek v roce 2010 po 15 letech snažení zprovoznil šest a půl kilometru dlouhý úsek z Velkého Března do Zubrnic, na kterém provozuje od roku 2016 za podpory Ústeckého kraje každý víkend od dubna do října turistické vlaky. Loni pak s přispěním Ústeckého kraje částečně obnovil kolejiště na nádraží v Lovečkovicích, nyní tedy pracuje na zhruba pětikilometrovém propojení se Zubrnicemi.

Trať je známá i z filmu Páni kluci, jehož děj se částečně odehrává v zastávce Levín. Ta ale leží až za Lovečkovicemi směrem na Úštěk, což je úsek, o jehož obnově nadšenci zatím jen sní.

Tagy trať Zubrnice - Lovečkovice Zubrnická museální železnice
68 komentářů